CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. szeptember 17., hétfő 15:50


50 éves a nagycenki geofizikai obszervatórium

50 éves a nagycenki geofizikai obszervatórium

A nagycenki MTA Széchenyi István Geofizikai Obszervatórium (az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet elektromágneses obszervatóriuma) szeptember 21-én ünnepli fennállásának 50. évfordulóját.

A nagycenki geofizikai obszervatórium a Nemzetközi Geofizikai Év (1957-1958) ideje alatt jött létre, és a Föld belső szerkezetének valamint a Föld körüli térségnek folyamatairól, azóta is folyamatosan szolgáltat adatokat. 1957 óta nemcsak az adatok száma gyarapszik, hanem időnként egy-egy újabb műszer is telepítésre kerül. Néhány éve - amióta az emberiség felismerte a globális éghajlati változások tényét és abban az emberi tevékenység esetleges hatását - a geofizikai obszervatóriumi méréseket egyfajta ,,környezeti monitorozásnak” is tekintik. A nagycenki obszervatórium ma Európa egyik legszéleskörűbb elektromágneses obszervatóriumának számít. Több megfigyelt paraméterből nekünk vannak a világon leghosszabb idősorunk.


A Nemzetközi Geofizikai Év 50. évfordulóján (amely az első nagy Föld-megfigyelő nemzetközi együttműködés volt) négy világméretű föld- és környezettudományi kezdeményezés is indult: ilyen a Föld Bolygó Nemzetközi Éve 2007-2009 (amely 2008-ban ENSZ-év lesz), a Nemzetközi Sarki Év, a Nemzetközi Heliofizikai Év és az Elektronikus Geofizikai Év.

Az obszervatóriumnak - és magának a soproni akadémiai intézetnek - mindegyik kezdeményezésben megvan a maga szerepe: adatszolgáltatással, tudományos munkával, ismeretterjesztéssel. Ezekkel kapcsolatban számos rendezvényre kerül sor ez év őszétől egészen az 2009-es zárórendezvényekig. Ez utóbbiak egyike - egy geofizikai világkongresszus - itt, Sopronban, az MTA GGKI szervezésében.

A 2007. szeptemberi obszervatóriumi ünnepség csatlakozó rendezvényeinek egy része zárt ülés (mint például az MTA Földtudományi Osztályának és az MTA Geofizikai Tudományos Bizottságának Sopronba kihelyezett ülése), de például a Magyarhoni Földtani Társulat és a Magyar Geofizikusok Egyesületének közös vándorgyűlése ,,A Föld Bolygó Nemzetközi Éve” hazai nyitórendezvényének számít. Egy, az MTA GGKI kutatási területén dolgozó lengyel akadémikus - akit az MTA az idén külső tagnak választott - szintén itt, az obszervatóriumi ünnepséghez csatlakozóan tartja akadémiai székfoglaló előadását.

Az évfordulós ünnepség alkalmából az MTA GGKI geofizikus munkatársai köszöntik Dr. Bencze Pált, aki a helyet kijelölte, annak felépítését és működtetését hosszú időn keresztül irányította, és ezáltal az Obszervatórium alapításában tudománytörténeti érdemeket szerzett.
Sz. L.