CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. szeptember 21., péntek 22:12


1992-2007 – jubileumot ünnepeltek a soproni határőrök

1992-2007 jubileumot ünnepeltek a soproni határőrök

A Határőr Nyugdíjasok Soproni Egyesülete másfél évtizeddel ezelőtt, 1992 szeptemberében tartotta alakuló ülését. Erre az évfordulóra ünnepi megemlékezést szervezett az egyesület a Soproni Határőrizeti Kirendeltségen.
Az eseményen
Kovács János elnök felelevenítette az alakulás körülményeit, szólt az egyesület céljairól, és az elmúlt 15 évről, amely alatt a bajtársi szellem, az egymás segítése, a közös programok kovácsolták össze a közösséget.

Az eseményen Sopron város képviseletében részt vett dr. Simon István alpolgármester.


Dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke és Firtl Mátyás alelnök díszoklevéllel köszöntötte a jubiláló szervezetet és egyúttal egy megyezászlót – a megyei önkormányzat ajándékát - is átadták a Határőr Nyugdíjasok Soproni Egyesülete tagjainak.

Cseri József ezredes, megyei határőrparancsnok beszélt arról, hogy a határok megszűnése következtében a volt hatáőröket tömörítő szervezetnek még inkább feladata lesz a hagyományok ápolása.


Firtl Mátyás ünnepi köszöntőjében a közösség, az összetartozás erejét hangsúlyozta.
- A 15 éves jubileum éppen a közösség tagjainak mindennapi munkája, egymásra figyelése, közös céljai, rendezvényei, küzdelmei, öröme, együvé-tartozása mindennapjai által válhatott ünneppé - mondta az alelnök.
- A megyezászló egyrészt évezredesnél régebbi hagyományt és értéket közvetít: a valamikori vármegyék erejét, maradandó történelmi értékeit, másrészt a jelenben üzeni: a megye figyel településeire, annak közösségeire, fontosnak tartja az értékeket. Fontosnak tartja a legkisebb közösségeket is: azt ami közös, és, azt is, ami egyedi, de mindenképpen összetartozik, és mind kiegészíti egymást.


- Örömmel és tisztelettel hoztuk el közösen a megyezászlót, hogy védőszentjükhöz, aki a krónikás szerint ,,hírneves és fönséges volt'', mivel ,,Magyarországot meggyarapította'' Önöknek is azt kívánjam, hogy Szent László példájának nyomán az elkövetkezendőkben Magyarország gyarapodását szolgálják - mondta ünnepi köszöntőjében Firtl Mátyás.

BTÉ