CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. szeptember 24., hétfő 21:08


50 éves a nagycenki geofizikai obszervatórium

50 éves a nagycenki geofizikai obszervatórium

A nagycenki MTA Széchenyi István Geofizikai Obszervatórium – a soproni MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet elektromágneses obszervatóriuma – 1957-ben, a Nemzetközi Geofizikai Év kezdetére jött létre. Az obszervatórium 50. születésnapját 2007. szeptember 21-én – a névadó gróf Széchenyi István születésének napján – nagyszerű időben és jó hangulatban több mint száz résztvevő ünnepelte.

A nagycenki geofizikai obszervatórium a Föld belső működéséről és a Föld körüli térség változásairól folyamatosan szolgáltat „geokörnyezeti monitorozásnak” tekinthető adatokat. Három generációt átfogó kutatói-technikusi gárdájának köszönhetően ma már Európa egyik legszéleskörűbb elektromágneses obszervatóriumának számít.

Az obszervatóriumi évfordulós események Sopronban szeptember 19-én akadémiai osztályüléssel, székfoglalóval és tudományos bizottsági üléssel kezdődtek. Az obszervatóriumot bemutató előadások helyet kaptak a Magyarhoni Földtani Társulat és a Magyar Geofizikusok Egyesülete szeptember 20-21-i soproni vándorgyűlésének plenáris programjában is. Szeptember 21-én kora délután a vándorgyűlés résztvevői felavattak Sopronban egy emléktáblát (amely egy hazai „földismei bányász” egyesület létrehozását szorgalmazó 160 évvel ezelőtti kezdeményezésnek állít emléket), majd az obszervatóriumban egy különleges program részesei lehettek: megnézhették a műszereket, meghallgathatták nagycenki iskolások megemlékezését gróf Széchenyi Istvánról, elgondolkodhattak a Kubik Anna színésznő által tolmácsolt Széchenyi-idézeteken, majd a Soproni Hegyközség elnökének jóvoltából a legkiválóbb soproni borokat ízlelgethették. Az MTA GGKI munkatársai a késő éjszakába nyúló összejövetelen gulyásról, grillről és kékfrankosról is gondoskodtak. Az Intézet mai munkatársai emléklapot nyújtottak át Dr. Bencze Pálnak (az Obszervatórium első vezetőjének) és azoknak a nyugdíjazott technikusoknak, akik több évtizeden keresztül folyamatosan gondoskodtak az obszervatórium zavartalan működéséről.

A hazai és külföldi vendégek e délután nem csak az 50 éves Obszervatóriumra (alapítóinak és működtetőinek egészségére), hanem négy évszázad eseményeire is koccinthattak: Széchenyi 1791-es születésnapjára, az 1847-es soproni „földismész”-javaslatra, az 1957-58-as Nemzetközi Geofizikai Évre, valamint annak 50. évfordulója alkalmából 2007-ben indított világméretű földtudományi kezdeményezésekre (közöttük a Föld Bolygó Nemzetközi Évére).

(Szarka László)



Az obszervatóriumi ünnepség résztvevőinek egy csoportja (előtérben: a VEAB képviseletében érkezett Markó László akadémikus és az MTA Titkárság Kutatóintézeti Főosztályának megbízott vezetője, Banczerowski Januszné)


Märcz Győző technikus visszaemlékezése, kezében a kapott oklevéllel (Mögötte: Wesztergom Viktor, az Obszervatórium vezetője, Szarka László geofizikai főosztályvezető és Sátori Gabriella osztályvezető)

Kubik Anna Széchenyi Naplójából az 1847. április 25-i bejegyzést olvassa: „Cenkre utazom. Igen csinos ... ám luxus kiadások, melyek nem gyümölcsöznek – nem is igazi élvezet”. Széchenyi bizonyára nem az Obszervatóriumra gondolt – tette hozzá a művésznő.