CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

1999. július 08., csütörtök 00:00


Hanawa Bayashi Fesztivál Sopronban

HANAWA BAYASHI FESZTIVÁL SOPRONBAN
1999. július 28-29.

 Mi is az a Hanawa Bayashi?

Fesztivál, melynek gyökereit a Shinto vallásban lehet megtalálni, a japán hagyományok szerint alkalom arra, hogy az emberek összegyűljenek a jó termésért, valamint hogy imádkozzanak egy eljövendő boldog és sikeres évért. A fesztivál dalainak egy része 894-1185. körül Kyoto ősi városából származik, melyet egy nemes ember adott közre, más részét népszerű dalokból szerkesztették. A legismertebb dalok a Nihon-daki, Honbayashi és a Gion. A Hanawa Bayashi zenét két középméretű dob, nyolc dob, három fuvola, két shamisen (háromhúrú gitár) és egy kézicsengő segítségével adják elő. A látványos előadáson tíz – padló nélküli – dobogót használnak a művészek.

Kazunoban – Sopron leendő japán testvérvárosában – minden év augusztusában rendezik meg a fesztivált. Augusztus 19-én naplementekor tradicionális táncokkal kezdődik a fesztivál, és másnap pirkadatig tart, s ez idő alatt az egész város megtelik a dobok és a zene hangjával.

 Mikor és mit láthatunk Sopronban?

Július 28-án a Fő téren (rossz idő esetén a Magyar Művelődés Házában)

17.00 órától hagyományos japán ételbemutatót (mely a “SOBA” nevet viseli)

17.30 órakor a Hanawa Bayashi fesztivált

 
Július 29-én a volt Megyeháza épületében (Fő tér 5.)

10.00 órakor hagyományos japán teaszertartást.

 
Miért érdemes eljönni?

A Hanawa Bayashi fesztivál az egész világon érdeklődésre tart számot, a speciális előadást bemutatták a nizzai karneválon, a Cseresznyevirág Fesztiválon San Franciscoban, valamint a kínai Shanghai Nemzetközi Fesztiválon is. Minnesotában az Amerikai-Japán Hét rendezvénysorozat keretében aratott nagy sikert az előadás.

 
A japán művészek és a szervezők mindenkit szeretettel várnak!