CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. október 04., csütörtök 23:26


72 óra kompromisszumok nélkül

72 óra kompromisszumok nélkül


Szerdán indult útjára az a háromnapos, három városban – Győrben, Sopronban, Tatán – egyidejűleg zajló rendezvénysorozat, amelynek keretében középiskolás, egyetemista fiatalok nyújtanak segítő kezet rászorulóknak, végeznek el közösen olyan munkát, amellyel a közösségek életét teszik szebbé, jobbá könnyebbé.

Teszik mindezt önzetlenül, közösen egymásra és a törődést igénylőkre figyelve.

A 72 óra kompromisszumok nélkül soproni nyitórendezvényén Sopronban az Erzsébet kertben lombsöpréssel és a padok lefestésével kezdték a fiatalok a segítő munkát.
Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő, Abdai Géza alpolgármester és az Egyházmegyét képviselő Bodó Zoltán atyával közösen nyitotta meg.

Firtl Mátyás alelnök szólt arról, hogy nagy szükség van arra, hogy a fiatalok megéljék az elesettekkel való törődés felelősségét, a szolidaritás érzését. Szükség van arra, hogy észrevegyék a környezetükben élő elesetteket és problémáikat.
- Az idősek, rászorulók, ápolásra szoruló, vagy fogyatékkal élő embertársaink is lélekkel érző, értékes tagjai a társadalomnak. Sokkal több megbecsülést és odafigyelést érdemelnek. - Mint ahogyan azok az intézmények is több támogatást érdemelnének, amelyek , amelyek a rászorulókon segítenek.


- Fontosak a tettek, amellyel a fiatalok példát mutatnak, mert Máraival szólva: " lényeges dolgokat emberek között soha nem a szavak, mindig csak a magatartás és a cselekedetek intéznek el." – fogalmazott Firtl Mátyás.

Abdai Géza alpolgármester a tízparancsolatot idézte, amelyet gyermekkorából nagyanyai útravalóként jegyzett meg: ,,Szeresd felebarátodat, mint önmagadat". Ennek a szeretetnek kellene természetesnek lennie és érvényesülnie a mindennapokban, az élet csaknem minden területén, és nem csak az erre szánt rendezvényeken – mondta az alpolgármester.



Bodó Zoltán atya egy történettel világított rá annak szükségességére, hogy az emberek egymás felé nyújtsák kezüket, egymással törődjenek és egymásra figyeljenek.
Kovács Dávid, a soproni rendezvények szervezője ( Győri Egyházmegyei Katolikus Ifjúsági Fórum) a program további helyszíneit és időpontjait ismertette, elmondta: az akció során a fiatalok, és mindazok, akikkel kapcsolatba kerülnek megtapasztalhatják, hogy jót tenni jó.

Második nap: a Tómalom utcai gyermekotthon

A 72 óra kompromisszumok nélkül karitatív rendezvénysorozat második napján a Tómalom utcai gyermekotthont középiskolás fiatalok lepték el.
A hatalmas területen elterülő kert rendbetétele mellett, az otthon lakóival folytatott kölönféle foglalkozások – játszóház, szabadtéri játékok, beszélgetés, közös séta, éneklés – tették emlékezetessé a mai napot, bent élőknek és a vendégeknek egyaránt.

A láthatóan jó hangulatú rendezvények ideje alatt az otthonba látogatott dr. Pápai Lajos, a Győri Egyházmegye püspöke, Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, aki egyben az intézményt fenntartó megyei önkormányzatot is képviselte és dr. Fodor Tamás polgármester.



Firtl Mátyás elmondta: Azért fontos, hogy a szociális otthonokba is ellátogatnak a fiatalok, mert a segíteni vágyó fiatalok megtapasztalják, hogy a náluk elesettebb emberek milyen környezetben élnek, milyenek a mindennapjaik, és egyben azt, hogy ők is ugyanolyan lélekkel érző emberek, mint amilyenek mi, mindannyian vagyunk, másrészt pedig az a munkával, amit itt most tesznek tényleg hasznos és szükséges, és ennek az otthonokban élők és dolgozók is örülnek. A megyei önkormányzat, amely maga is egy a szociális intézményeket segítő, Napraforgó Közalapítvány létrehozója, éppen a célt követi, hogy kinyíljanak az intézmények kapui a kivűlélők előtt, hogy minél többekben ébredjen fel a társadalmi szolidaritás érzése, amely szükséges ahhoz, hogy az intézményben élők élete és egyben a dolgozók munkája is könnyebb legyen.
- Az önkormányzat ezért fontosnak tartotta az akcióhoz való csatlakozást, mert még sokat kell tenni azért, hogy a fogyatékkal élők elfogadása, az életkörülményeiken való jobbítás területén előbbre jussunk - fogalmazott az alelnök.



A szeretetről, a gondoskodásról, az egymásrafigyelésről és a közösségről szól a három napos rendezvény, arról, hogy a fitalok megtapasztalhatják, hogy milyen érzés segíteni, törődni embertársaikkal - mondta Pápai Lajos megyéspüspök, aki a többi vendéggel együtt az egész mai délelőttöt az otthonban élőkkel való találkozásra szánta.
Dr. Fodor Tamás polgármester szintén az elesettek iránti figyelem, a tevőlegesen megnyilvánuló segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozta, amely az egész társadalom kötelessége lenne, és amely cél elérését a 72 óra kompromisszumok nélkül kezdeményezés jól szolgálja.

Pénteken 9 órától közös főzést és ételosztást tartanak a fiatalok a hajléktalanoknak a Magyar utcai szállóján. Délután három órától kulturális műsor és beszélgetés lesz a város szociális otthonaiban.
(cyberpress)