CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2007. november 06., kedd 10:18


A Nyugat-Magyarországi Egyetem és Berzsenyi Dániel Főiskola egyesülésének támogatása mellett szólalt fel Firtl Mátyás a Magyar Országgyűlésben

A felsőoktatási törvénymódosítás általános vitájában a soproni egyetem is téma volt

A Nyugat-Magyarországi Egyetem és Berzsenyi Dániel Főiskola egyesülésének támogatása mellett szólalt fel Firtl Mátyás a Magyar Országgyűlésben

A felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitája során a Nyugat-Magyarországi Egyetem és Berzsenyi Dániel Főiskola egyesülésének támogatása mellett szólalt fel Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője a Magyar Országgyűlésben.


A Nyugat-Magyarországi Egyetem határ-közelisége, mivel a régióban Burgenlandban sincs a sopronihoz hasonló felsőfokú képzés, további lehetőségeket kínál akár a határ túloldaláról érkező diákok tekintetében, a schengeni határok közeljövőbeli megszűnése adta lehetőségekkel együtt.

Felszólalásában a képviselő ugyanakkor több, a felsőoktatási rendszer hiányosságára is rámutatott, arra. hogy a törvénymódosítás a magyar felsőoktatás szabályozatlan képzési rendszerének finomítására szolgál. A felvételi létszámok eloszlásának rendszere módosítást igényel, a bolognai folyamat bevezetésének vannak hiányosságai, a felsőoktatási intézmények finanszírozási gondjai megoldatlanok, amelyekre az igazságtalan szelekciót okozó tandíj nem megoldás, ezért azt meg kell szüntetni.

A szakképzési alap az innovációs adó jelenlegi adójogszabályok tervezete szerinti tervezett összevonása a felsőoktatási intézményeket nagyban sújtaná – mondta el Firtl Mátyás. A vitában Kránitz László (MSZP) is az egyesítés támogatása mellett szólalt fel.