CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. november 11., vasárnap 22:31


KDNP: „Adjuk vissza a vasárnapot az embereknek!”

KDNP: „Adjuk vissza a vasárnapot az embereknek!”

Firtl Mátyás: A vasárnapok és a pihenőnapok a családi és társas élet, a kikapcsolódás, a feltöltődés alkalmai kellene hogy legyenek.

A szabad vasárnapért országos kampányhoz csatlakozva tartott családi napot a soproni Kereszténydemokrata Néppárt szervezete

A Wrenkh Ede Közösségi Házban szabadidős program, társasjáték, sütemény, üdítő várta a családokat.

A családi napon részt vett Firtl Mátyás Sopron országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP), aki az esemény alkalmával tartott sajtótájékoztatón elmondta: ma Európában egyetlenegy országban sem dolgoznak annyian vasárnaponként, mint hazánkban, akkor, amikor Magyarország a legrosszabb egészségügyi statisztikákat mutató országok között van.


Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, dr. Németh István elnök és Osváth András önkormányzati képviselő a családi napon

A vasárnapok és a pihenőnapok a családi és társas élet, a kikapcsolódás, a feltöltődés alkalmai kellene hogy legyenek. A vasárnapi pihenőnap az európai társadalmaknak komoly értéket képviselő történelmi, szociális vívmánya, amelynek ráadásul környezetvédelmi hatása is van.

Firtl Mátyás kifejtette: a vasárnapi munka alkotmányos jogokat is érint: a pihenéshez, a szabadidőhöz és a rendszeres fizetett szabadsághoz való alkotmányos jogot, a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való alkotmányos jogot, valamint a szabad vallásgyakorlás alkotmányos jogát is, ezért a KDNP frakciója ebben a kérdésben az Alkotmánybírósághoz is fordult. A KDNP azt szeretné elérni az egész társadalom érdekében, hogy a vasárnap ismét valódi általános pihenőnap legyen, és csak azoknak kelljen vasárnap is dolgozniuk, akiknek munkáját ténylegesen alapvető társadalmi szükséglet teszi nélkülözhetetlenné.


- A családi nap éppen arra példa, hogy együtt, közösségben hogyan lehet jó kedvvel, pihenéssel tölteni a vasárnapot – mondta Dr. Németh István a KDNP helyi elnöke.

Firtl Mátyás hozzátette: A KDNP kezdeményezi, hogy a kereskedelmi törvényeknek a boltok vasárnapi nyitvatartását szabályozó rendelkezéseit módosítsák, hiszen – a közhiedelemmel ellentétben – szintén a statisztika szerint, hazánkban vasárnap a heti kereskedelmi forgalom mindössze négy százalékát bonyolítják az üzletek.
BTÉ