CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SzínházVilág

2007. november 11., vasárnap 22:36


Huszti Péter kitüntetése

Huszti Péter kitüntetése


Egy varázslatos előadásnak lehetett szem- és fültanúja a Petőfi-termet zsúfolásig megtöltő közönség, abból az alkalomból, hogy Huszti Péter tagja lett a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának.

„…sárból napsugárból” címmel ez év májusában tartotta székfoglaló előadását a Magyar Tudományos Akadémián Huszti Péter, a Soproni Petőfi Színház művészeti tanácsadója, aki ezzel tagja lett Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának.

November 11-én, kamaraszínházi önálló estje előtt ebből az alkalomból köszöntötte a Kossuth-díjas, Kiváló- és Érdemes művészt dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere.

Nagy öröm számunkra tisztelt professzor úr, hogy színházunkat egy olyan, immáron az akadémikusok sorában is szereplő művész fémjelzi, mint ön – tisztelettel és szeretettel köszöntöm ebből az alkalomból – mondta a polgármester, majd kitüntető oklevelet és érmet adott át Huszti Péternek.


Ezt követően egy varázslatos előadásnak lehetett szem- és fültanúja a Petőfi-termet zsúfolásig megtöltő közönség.

„Miért ír a színész könyvet? Csak. Nemcsak…Huszti Péter nemcsak azért, mert mostanában szinte kötelező. És nem is mostanában írja, hanem mindig. Állandóan. Egyfolytában.
Mert neki ez természetes. Mert ha megfogalmaz valamit, könnyebben talál magára a színpadon. Mert az a rögeszme űzi, hajtja, élteti, hogy a szerepben – mindig, minden szerepben – ott az ember, a „sárból, napsugárból” összegyúrt teremtmény, akihez a próbák folyamán, az előadások során el kell jutnia.”


(pluzsik)