CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. november 14., szerda 11:48


Területfejlesztési szabadegyetem: Korunk urbanisztikájának kihívásai – az együttműködő városok versenye

Területfejlesztési szabadegyetem: Korunk urbanisztikájának kihívásai – az együttműködő városok versenye

Dr. Lukovich Tamás, a Magyar Urbanisztikai Társaság alelnöke és Kósa Lajos Debrecen polgármestere volt a vendégelőadója a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kara Területfejlesztési Szabadegyetemének.

Korunk urbanisztikája kihívásairól volt szó a területfejlesztési szabadegyetem nyitott programján, melyen előadást tartott Kósa Lajos Debrecen polgármestere, valamint dr. Lukovich Tamás, a Magyar Urbanisztikai Társaság alelnöke. Az eseményen részt vett dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere is.


Elsőként elméleti ismereteket hallgathattak meg a jelenlévők dr. Lukovich Tamás előadásában, aki a sikeres városfejlesztés kritériumait ismertette. Elhangzott, hogy a települések ugyan több tekintetben versenyeznek egymással, de a verseny ellenére az együttműködés nélkülözhetetlen.

Ezt a gondolatmenetet folytatva Kósa Lajos az előadása elején kijelentette: a debreceni sikeres városfejlesztési példa nem adoptálható egy az egyben, hiszen figyelembe kell venni az adott település adottságait. Előadásában gyakorlatias példákkal illusztrálta Debrecen töretlen fejlődését biztosító társadalom- és gazdaságpolitikai szempontok érvényesítését. Kitért a tervezett beruházásokra és a hosszútávú elképzelésekre.

Kósa Lajos szerint Debrecennek nincsenek titkai a fejlesztéseket illetően, tapasztalatait szívesen megosztja bármikor az érdeklődőkkel. Az tény, hogy a helyben lakók, és a helyben működő vállalkozások elsőbbséget élveznek a várospolitikai döntések során.


Kósa Lajos azt is kifejtette, hogy ma Magyarországon a településfejlesztést illetően a regulációs környezet ellenséges, amely a jelenlegi magyar gazdasági helyzetben külön is megnehezíti az önkormányzatok dolgát. Mindezek ellenére Kósa Lajos szerint 2010-re Debrecen a legsikeresebb megyei jogú városok között az első lesz.
(sopron.hu)