CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2007. november 15., csütörtök 09:47


MATRIOSCA konferencia Grazban

MATRIOSCA konferencia Grazban

2007. november 14-én Grazban tartották a MATRIOSCA (interregionális szervezés menedzsment eszközei és kapcsolatai az Adria-Alpok-Pannónia térségen belüli kooperáció elősegítésére) projekt politikai konferenciáját. Győr-Moson-Sopron Megye is társult tagja a közösségnek, a rendezvényen Firtl Mátyás alelnök képviselte a megyét.


A MATRIOSCA projekt célja az integrált valamint koordinált fejlődés elősegítése az Adria-Alpok-Pannónia együttműködési térségen belül. Ezen régiók egy jelenleg 17 millió lakossal rendelkező, összefüggő térség részei, amely a mostani és jövőbeli EU tagországok határain található. Európai szemszögből nézve ez a térség nem tartozik a gazdaságilag dinamikusan fejlődő övezetekhez.

A projekt célja tovább a határokon átnyúló együttműködési térség létrehozása a kölcsönös előnyök szervezésére, valamint a versenyképesség fokozására. Szoros együttműködés létrehozása annak érdekében, hogy többleteredményt érjenek el a projektpartnerek európai uniós szinten és vállalják a bővítés kihívásait s éljenek annak lehetőségeivel. Integrált és koordinált fejlődés a döntéshozók közötti stabil kapcsolatok révén.

A konferencián Firtl Mátyás alelnök elmondta: nagyon fontos a térség számára, hogy a határok átjárhatóak legyenek. Különösen a lakosság, valamint a kis- és középvállalkozások életét könnyíti meg a jobb települési kapcsolatok kialakítása. Ezért kiemelt fontosságú, hogy a határokon átnyúló régi településközi utakat újra használni lehessen.
(gymsmo.hu)