CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. november 15., csütörtök 22:05


XIII. Egészségügyi Szakdolgozói Tudományos Konferencia

XIII. Egészségügyi Szakdolgozói Tudományos Konferencia

A minden szakmai egyeztetést nélkülöző új egészségügyi törvény negatívan érinti a szakmát.

2007. 11. 15.

Az átalakulóban lévő egészségügyi rendszer, ellentmondásai, az ágazat rendkívül gyenge finanszírozása, a dolgozók túlterheltsége, a rendkívül bonyolult szabályok, a beteg érdekeit figyelmen kívül hagyó rendelkezések is szóba kerültek s szakdolgozók konferenciáján, amelyet a Liszt Ferenc-központban tartottak ma Sopronban.

A taglalt témák között a szűrővizsgálatokról, a szenvedélybetegségek kezeléséről, továbbá a gyógytornáról is szó esett.

A tájékozódást és tapasztalatcserét is elősegítő szakmai rendezvényt dr. Fodor Tamás polgármester is köszöntötte, aki hangsúlyozta: A mai kor nagy kihívása a lakosság romló egészségügyi állapota, és az egyre szűkülő ellátórendszer között szakadék áthidalása. Minőségi, eredményes betegellátáshoz pedig megbecsülésre, nyugalomra, kiszámíthatóságra, és jóval több anyagi és erkölcsi megbecsülésre lenne szükség.


Sopron polgármestere a szakápolók szerepét is kiemelte, akik az orvoson kívül a legtöbb időt töltik a beteggel.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke előadásában az új egészségügyi törvényről szólva elmondta: annak megalkotásánál nem vették figyelembe a szakma véleményét.

A minden szakmai egyeztetést nélkülöző új egészségügyi törvény negatívan érinti a szakmát: az átszervezés tulajdonképpen leépítést jelent, az ápolók túlmunkára kényszerülnek, ami a minőségi ellátás rovására mehet.

(sopron.hu)