CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2007. november 19., hétfő 17:17


Leszavazta a parlament az államtitkárt

Firtl Mátyás: „Meddig lesznek járhatatlanok a környező országokkal bennünket összekötő településközi utak?”

Firtl Mátyás: „Meddig lesznek járhatatlanok a környező országokkal bennünket összekötő településközi utak?”
Leszavazta a parlament az államtitkárt

 Firtl Mátyás (KDNP) interpellációt intézett a gazdasági és közlekedési miniszterhez Meddig lesznek járhatatlanok a környező országokkal bennünket összekötő településközi utak?” címmel.
Az interpellációra választ az ülésteremben jelen lévő államtitkár adott, aki elismerte, hogy a kérdés megoldásra vár, és azt fejtette ki, hogy úton vannak a megoldás elősegítése kérdésében; azonban az államtitkári választ a többség leszavazta.

Firtl Mátyás interpellációja:

 
Tisztelt Miniszter Úr!

Több mint 3 éve vagyunk tagjai az Európai Uniónak és most egy várva-várt pillanathoz érkezett el hazánk: az uniós tagállamok belügyminisztereinek közelmúltbeli döntése nyomán a kilenc 2004-ben csatlakozott országgal együtt december 21-én csatlakozni fogunk az unió határőrizeti egyezményéhez, részesei leszünk az úgynevezett Schengen-övezetnek.

 A Schengen-övezethez való csatlakozásunk azt jelenti, hogy decembertől megszűnnek a határellenőrzések a szárazföldi és a vízi határokon Szlovákia, Ausztria és Szlovénia felé.

 A Schengen-övezethez való csatlakozásunk nagy öröm mindannyiunk számára, hisz az Európai Uniós tagságunk melletti egyik legfontosabb érvünk éppen az volt, hogy később, a Schengen-övezethez való csatlakozásunkkal szabadon átjárhatóak lesznek a határok, így könnyebbé válik a kapcsolattartás a határon túli magyarokkal, felpezsdülhet a határ menti települések gazdasága, nőhet a településeken a foglalkoztatottság.

 A mostani helyzet persze egészen más, távol vagyunk azoktól a lehetőségektől, amelyeket a határok átjárhatóságától reméltünk. Mivégre ugyanis a jogilag átjárható határo

Tisztelt Miniszter Úr!

Évek óta kitartóan benyújtom azokat a költségvetési módosító indítványaimat, amelyek a Sopron környéki határhoz vezető utak felújítását tennék lehetővé. A kormánytöbbség ugyanakkor minden esetben leszavazta a módosító indítványaimat. Természetesen a határhoz vezető utak járhatatlansága nemcsak Sopronnak és környékének problémája, hanem sok száz határ menti településé is.

 Tisztelt Miniszter Úr!

 Mikorra várható, hogy a határátlépések jogi akadályainak elhárulása után az utakat végre járhatóvá teszik az országhatárok mentén? Különös tekintettel arra, hogy most már határátkelőhelyeket sem kellene létesíteni a szomszédos tagállamokba vezető utakhoz.

 Kérdezem továbbá, hogy mikorra várható, hogy a határ menti folyókat hidakkal, kompokkal átjárhatóvá teszik?
Sajnos a jövő évi költségvetésből teljesen hiányoznak az erre a célra elkülönített források.
firtl.sopron.hu