CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. november 19., hétfő 21:36


Megújult a Szent Erzsébet-szobor Sopron első kórháza és ispotálya helyén

Megújult a Szent Erzsébet-szobor Sopron első kórháza és ispotálya helyén

A valamikori Ispotály-hídon, a mai Ikvahídon áll az a ház, amelynek szoborfülkéjében Szent Erzsébet szobra hirdeti, hogy ezen a helyen állott a középkori Johannita Ispotály, mellette pedig a Szent Erzsébet templom, amelyeknek emlékét eddig levéltári iratok őrizték. Mától kétnyelvű emléktábla került a házra.


A táblaavatót és a megújult szobor felszentelését a Szentlélek templomban dr. Perjés Ottó főorvos előadása, majd azt követően szentmise előzte meg.

Dr. Fodor Tamás az emléktábla előtt mondott ünnepi köszöntőt, amelyben felelevenítette az ispotály történetét.

Azért nevezték eleink Ispotály-hídnak ezt a helyet, mert itt állt a középkori Johannita Ispotály, mellette pedig a Szent Erzsébet templom. Ma már nem láthatjuk ezeket a középkori építményeket, mert mindkettőt lebontották 1798-ban.

A polgármester szólt arról is, hogy Szent Erzsébet tisztelete a 13. századtól nagyon gyorsan elterjedt egész Európában. Egymás után alakultak a Szent Erzsébet-kórházak, templomok. Szent Erzsébet pártfogásába ajánlották a betegeket, öregeket, rászorulókat, és a házasokat is.

Erzsébet önfeláldozó, a rászorultakat, betegeket, időseket segítő életének példája ma is követésre méltó - hansúlyozta beszédében Sopron polgármestere.

Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulóján a polgármester átadta a városnak a felújított szobrot, és az emléktáblát, egyben megköszönve a Német Kisebbségi Önkormányzatnak, hogy az értékes emlék felevenítésében a városnak partnere volt.
cyberpress