CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2007. november 20., kedd 20:00


Az ember és a világmindenség őseredetének harmóniája

Az ember és a világmindenség őseredetének harmóniája

„Lélegző látóhatár” címmel a Vox Artis Alapítvány kiadásában életmű-kötet jelent meg a soproni születésű és itt is alkotó Sulyok Gabrielláról. A míves kiállítású és igényesen szerkesztett kötet nemcsak a művésznő életútjáról ad keresztmetszetet, ismertetve annak állomásait, az azokhoz kötődő grafikákat és a róla elmondott, róla írt gondolatokat, hanem egy kor tükre is. Olyan művészettörténész és művésznagyságok szólalnak meg benne, akik szakavatottan gondolkodnak a mai kor alkotásairól. Ők is tükröt tartanak nekünk, egy olyan korról, amelyben a stílus-divatok mellett helyet követelt magának az ihlettség, az ember és a világmindenség őseredetének harmóniája is.


Fotó: cyberpress-archív

És ez utóbbit Sulyok Gabriella grafikái jelenítik meg. Ahogy a Perkovátz-Ház-beli könyvbemutatón maga is megfogalmazta: „természet-hívő vagyok”. Ez a természetes-természeti kép aztán megfürdőzik a sajátos sulyoki lélekben, s mire az érzékeny-érzéki vonalak a papírra kerülnek, már olyan érzésvilágot mutatnak, ami a nyugtalanságban is nyugalmat sugall, emellett szabad asszociációs kalandozásokra is alkalmat adnak.

A keleti bölcselet, a hit és az ősi mítoszok világának keveredése ez Sulyok Gabriella lelkén keresztül.

De nem csak a soproni műteremben készült grafikákról esik szó a kötetben, s nem csupán ez volt a téma a könyvbemutatón sem, hanem a filmes etűd is, Sulyok Gabriella budapesti munkái. Talán éppen ezért volt meghatóan találó dr. S. Kárpáti György meglepetés-vetítése: egy rövidfilm, sajátos portré és művészetbemutatás Sulyok Gabrielláról – szó szerint műveinek tükrében.


A három művészi műfaj: a film és a rajz, az ehhez kapcsolódó irodalom a bemutatót és a kötetet egyaránt jellemzi. De a bemutató akkor és egy adott helyen történt, inkább mondhatnánk: művészi délelőtt volt. Impressziókat kapott a nagyérdemű, megismételhetetlenül. Ami a kezünkben maradt, az a kötet, amelyet ha fellapozunk, elénk tárul Sulyok Gabriella világa, megnyílik a lelke, felrémlik alakja. És sugározza az emberbe ültetett ősi harmóniát. Érdemes forgatni, belelapozni – nemcsak kíváncsiságunk okán, hanem keresve a teremtő erőt, az isteni Békét.

Sulyok Gabriella Lélegző látóhatár című kötetének kiadását többek között Sopron városa, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és a Rotary Club Sopron is támogatta.
FG

Kapcsolodó cikkek:
MOZGÓ � KÉP � RAJZ
Egy folytonosan megújuló életmű - Sulyok Gabriella grafikusművész kiállítása
Őszintén az alkotásról
XVI. Soproni Őszi Tárlat
Képek, versek "könyv nélkül" - Rendhagyó író-olvasó találkozó kiállítás megnyitóval
Látványtérkép Sopronról és Emléklapok a régi Magyarországról
Sulyok Gabriella grafikusművész: Mühl Aladár emlékkiállítása