CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2007. november 20., kedd 23:41


Kettős előadás a Csillagászati Szabadegyetemen - magyar exobolygóktól a kvantuminformatika űrkutatásbeli alkalmazásáig

Kettős előadás a Csillagászati Szabadegyetemen - magyar exobolygóktól a kvantuminformatika űrkutatásbeli alkalmazásáig

November 23-án, pénteken délután két soproni kötődésű, ígéretes fiatal kutató tart előadást a Fényi Gyula Csillagászati Szabadegyetem keretein belül.

Exobolygók nyomában a HATNet távcsöveivel

Napjaink csillagászatának egyik népszerű és talán legdinamikusabban fejlődő területe az exobolygók - a Naprendszeren kívüli bolygók - keresése és vizsgálata. Az USA-ban működő, magyar fejlesztésű HATNet távcsőhálózat (Hungarian-made Automated Telescope Network) távcsövei minden derült éjszakán exobolygók után kutatva fürkészik az eget. A 11 cm átmérőjű távcsövekből négy található Arizonában, kettő pedig Mauna Keán, a Hawaii-szigeteken. A négy éve tartó adatgyűjtés kezdi meghozni gyümölcsét: jelenleg 7 fedési exobolygó felfedezése köthető a csoporthoz, amivel a HATNet a terület legeredményesebb programja. Az előadó élménybeszámoló-szerű betekintést ad a projektbe; beszél a távcsövekről, az eddigi felfedezésekről és a felmerülő nehézségekről is.

Előadó:
Sipőcz Brigitta
fizikus és csillagász hallgató, ELTE; a Stella Sopron alapító tagja

Kvantuminformatika használata az űrtávközlésben, avagy hazatelefonálhat-e E.T. a fénysebességnél gyorsabban?

Sokszor hallani, hogy az űrkutatás nem más, mint néhány gazdasági nagyhatalom költséges játékszere. A gondolatmenet folytatása, hogy ilyesmivel Magyarországon értelmetlen foglalkozni, hisz egy sor napi problémával találkozhatunk sok más területen. Miért is van szükség az űrtevékenységre? Mert ma már elképzelhetetlen a telefonálás távközlési műholdak nélkül; mert a termésbecslés, az árvíz és katasztrófavédelem napjainkban jelentősen támaszkodik az űrfelvételekre, és a lista még hosszan folytatóik. 2007 októberében ünnepeljük, hogy 50 évvel korábban a Szputnyik-1 Föld körüli pályára állt. Az 1980-as években pedig az informatika és a kvantummechanika találkozásával új tudományterület született: a kvantuminformatika. Az előadás az űrkorszak 50. évfordulójára emlékezve az űrkorszak hajnalától indul, majd az űrtávközlésről lesz szó. Az előadó továbbá bemutatja a kvantuminformatikának a varázslatos világát (teleportálás, lehallgathatatlan beszélgetések), és megmutatja, milyen megoldásokat adhat az űrtávközlésnek. Az előadás végére kiderül, hogy Spielberg E.T-jének intergalaktikus hívása hogyan lépheti át a fénysebességet.

Előadó:
Bacsárdi László
doktorandusz, BME Híradástechnikai Tanszék; a Stella Sopron alapító tagja

Időpont: november 23. (péntek), 17 óra

Helyszín: TIT Széchenyi palota előadóterme (Széchenyi tér 2., II.em.)

A program látogatása ingyenes, a szervezők minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak!



Szalai Tamás <szaszi@bdeg.sopron.hu>