CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. december 03., hétfő 20:20


2009 Haydn-év lesz

2009 Haydn-év lesz

A zeneszerző tevékenysége több Nyugat-magyarországi helyszín között, Sopronhoz is kötődik. A rendezvénysorozatot Sopron is támogatja.

2007. 11. 03.

2009-ben emlékezünk Joseph Haydn (1732-1809) nemzetközileg elismert zeneszerző halálja évfordulójára.

Az alsó-ausztriai Rohrau-ban született zeneszerző túlnyomórészt az akkori Nyugat-Magyarországon tevékenykedett. Kismartonban, Sopronban és Fertődön irányította ,,Fényes Miklós” udvarának zenei életét.

A jubileum és a mester tiszteletére a 2009-es esztendő Haydn-év lesz.

A jubileumi rendezvények sorából Sopron is kiveszi részét. A város a Haydn 2009 jubileumi rendezvények kapcsán együttműködő osztrák partnerekkel, közös kiadvány segítségével igyekszik a Haydn-hírnevet, egyben Sopron kultúrvárosi rangját a világban öregbíteni.

Az eseménnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón dr. Fodor Tamás polgármester, Wolfgang J. Kraus, a Wien Tourismus helyettes ügyvezetőjével és Elisabeth Tölly –vel, a Burgenland Tourismus projekt-koordinátora közösen szólt a projekt jelentőségéről.




Dr. Fodor Tamás a magyar, és ezek közötti a soproni helyszínek jelentőségére utalt, kiemelve: Sopron támogatja a rendezvényt.

Sopronban – a tervek szerint – 2009. április 10-én, Nagypénteken kezdődnek meg a Haydn emlékét felelevenítő rendezvények, a ,,Hét szó” oratóriummal. Pünkösdkor a ,,Teremtés” csendül majd fel a soproni Szent Mihály templomban, amelyet a Soproni Ünnepi Hetek méltó megnyitásaként a Fő téren is meghallgathatják az érdeklődők. Haydn zongoraművei a Liszt Fesztivál programkínálatában is jelen lesznek, az emlékév lezárásaként pedig, 2009. december 14-én a Harmónia mise elhangzására kerül majd sor.
(sopron.hu)