CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. december 16., vasárnap 14:42


Hűség Napja - a soproni és Sopron környéki népszavazás évfordulóján ünnepségsorozaton adóztak az elődök hűségének tette

Hűség Napja - a soproni és Sopron környéki népszavazás évfordulóján ünnepségsorozaton adóztak az elődök hűségének tette előtt

A Hűség Napján díszközgyűlésen vették át a város által adományozott legrangosabb elismeréseket a kitüntetettek

A város hagyományaihoz híven, december 14-én, a Hűség Napján vehették át a Közgyűlés legrangosabb kitüntetéseit azok a személyek, közösségek, akik Sopron város hagyományainak, kultúrájának, megőrzéséért és ápolásáért, a város közigazgatásáért, szociális és egészségügyéért, oktatásáért és sportjáért, tudományos és gazdasági életének fejlesztéséért maradandót alkottak és alkotnak.


Dr. Ádám Antal átveszi a Díszpolgári címet

Dr. Fodor Tamás ünnepi köszöntőjében utalt arra a történelmi örökségre, amely Sopront a hűség és a szabadság városává tette.

- Nagy utat jártunk be a történelemben ezzel a visszaemlékezéssel. De gondoljunk bele abba: micsoda nagy utat tettek meg elődeink, mindazok, akik e korokban éltek! És ehhez a történelmet befolyásoló úthoz emberekre volt szükség. Olyan polgárokra, diákokra, akik a hűséget, a becsületet, a haza és a városuk szolgálatát tartották a legfontosabbnak! Ők a „soproniság”, a neveltetés és a tudás hatására váltak példaképpé. Bizonyára nem azok akartak lenni, csak tették a dolgukat: hitük, szívük, tudásuk szerint.
Az ő példájuk ma is figyelmeztet minket. Miként a most körünkben ülő tizenhat tiszteletre méltó soproni polgár életútja, példája is – mondta Sopron polgármestere.


Sopronnak mindig fontos volt a példa. Élete alakításában legalább annyira, mint a hála kifejezésében. A Díszpolgári címet már több mint száz évvel ezelőtt is adományozták. Hogy a díszpolgárok közül csak két nevet említsek: Széchenyi István és Thurner Mihály… Az ő tetteiket, a nemzet és Sopron iránti elhivatottságukat nem kell bemutatni. Ha a sort végignéznénk, láthatnánk, hogy a szabad és független történelmi idők szabad és független városa valódi nagyságoknak adományozta e címet – fogalmazott dr. Fodor Tamás.

Sopron kitüntetettjei


Sopron Város idei kitüntetettjei között JÄCKEL GUSZTÁV a Természetbarát Szakbizottság elnöke a „Sopron Sportjáért” díjat vehette át.
SZALAI TAMÁSNAK a „Sopron Ifjú Tehetsége” díjat adományozta a Közgyűlés.
„Sopron Szolgálatáért” díjat kapott KATONA SÁNDOR nyugalmazott alezredes részére.
PRINCZES RÓBERTNÉ az egyesített Szociális Intézmény részlegvezetője a „Humanitás” díjat vehette át..
Sopronért Emlékérmek elismerésben részesült SZUCHENTRUNK MIHÁLY kanonok, plébános , BINDES FERENC a Szent György templom plébánosa , PERKOVÁTZ TAMÁS, vállalkozó.
„Ifj. Flandorffer Ignác” díjat MESZLÉNYI VILMOS kapott KÁRÁSZ TIBORNAK „Wälder József” díjat adományozott a közgyűlés.
„Sopron Kiváló Pedagógusa” díjjal BUTOR JÓZSEFNÉt, a Hermann Alice óvoda vezető-helyettesét jutalmazták, akárcsak SZÉKELY CSABÁt, a Fáy András Közgazdasági, Üzleti és Postai Szakközépiskola igazgató helyettesét.
DR. POÓR LÍVIA kapta az idei „Király Jenő-díjat”
A „Sopron Kultúrájáért” díjat idén PROF. DR. KOVÁCS JÓZSEF LÁSZLÓ egyetemi docens az irodalomtudományok kandidátusa, magister emeritus vehette át, a „Civitas Fidelissima” díj tulajdonosa óKOCH PÉTER vezető tervező lett, és szintén „Civitas Fidelissima” díjat vehetett át a BERZSENYI DÁNIEL EVANGÉLIKUS GIMNÁZIUM LÍCEUM.
Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése „Pro Urbe Sopron” díjat adományozott MICHAEL TÖLTL, TÖLTL MIHÁLYNAK, a Bad Wimpfen – Sopron Kulturális Egyesület Elnökének.

A város legrangosabb kitüntetésének tulajdonosa, „Sopron Város Díszpolgára” az idei évben DR. ÁDÁM ANTAL, az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet kutatóprofesszora, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.




A díszközgyűlést követően Sopron polgármestere, alpolgármestere, valamint a népszavazásban rész vett települések közül Kópháza és Nagycenk megkoszorúzták a Hűség Kaput és a Thurner-szobrot.

***
A Hűségzászlónál ünnepséggel folytatódott a 1921. évi népszavazás évfordulóján tartott megemlékezés. A hagyományoknak megfelelően ünnepi beszédet Sopron Város idei díszpolgára mondott.


- Tisztelegni jöttünk a magyar zászló előtt, amelyhez - mint szeretett hazánk jelképéhez - soproni elődeink immár 86 éve hűségesnek bizonyultak - - fogalmazott Dr. Ádám Antal az ünneplőkhöz szólva.

Majd így folytatta: Magyar állampolgárok akartak maradni soproni magyarok és német ajkúak egyaránt, pedig Trianonnal megcsonkított, ezer sebből vérző haza sok jóval nem kecsegtetett. Tisztelet és hála érte nekik és a város akkori vezetőinek, különösen Sopronyi -Thurner Mihálynak, akinek a szobra a városháza bejáratánál köszönt és emlékeztet mindig bennünket a „nagy tettre". Különösen maga Sopron város szavazott kiemelkedően. (...) 7107 szavazattal magyarok maradtunk. A Nemzetgyűlés pedig, a Civitas Fidelissima címet adományozta a városnak. Ez szalagdísz formájában azóta ékesíti címerünket.


Köszöntöm Önöket, mint a város ebben az évben megválasztott díszpolgára.
Hálás köszönet érte minden soproninak, különösen azoknak, akik erre a nagy megtiszteltetésre méltónak tartottak. Mondanom sem kell, hogy ezt a megtiszteltetést gyakorlatilag nem lehet kiérdemelni, de úgy érzem, minden polgárnak - saját jól felfogott érdekében - közelíteni kell ehhez.




- Köszöntöm Önöket több tisztemből is. Elsősorban, mint 59 éve soproni polgár. A József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem bányamérnöki karára iratkoztam 1948-ban, és itt szereztem olyan kitűnő diplomát, amely révén professzoraim - a városhoz ugyancsak, hü (az egyetemmel Miskolcra el nem költözött) Tárczy-Hornoch Antal és Vendel Miklós akadémikusok, a város ugyancsak díszpolgárai - alkalmasnak tartottak, hogy az Egyetemen éppen megalakuló Geodéziai és Geofizikai Munkaközösségének első tudományos kutatója legyek. Ez a szép pálya több lépcsőben, a tudományos fokozatokat megszerezve, előbb az Akadémia Geofizikai Kutató Laboratóriumát, majd a Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézetet különböző tisztségekben szolgálva vezetett el számomra a Magyar Tudományos Akadémia tagságához és a Széchenyi Díjhoz. Közben a 2 éve 50 éves múltját ünneplő intézmény munkatársainak gazdag munkássága révén nemzetközi rangra emelkedett. Tárczy-Hornoch professzor javaslatára 11 éven keresztül, mint társadalmi munkás is szolgáltam a várost, intézve sok polgártárs kis és nagy - a város vezetésének hatáskörébe tartozó - problémáját.




- Köszöntöm Önöket, mint a Soproni Tudós Társaság egyik vezetője, aki Lackner Kristóf, városunk híres tudós polgármestere örökségét is ápolni kívánja felelevenítve az 1604-ben életre hívott Soproni nemes Tudósok Társaságát és építve a XXI. század tudós társadalmát.
- Köszöntöm Önöket, mint a Soproni Szemle Alapítvány kuratóriumának első elnöke (majd tiszteletbeli elnöke), aki támogatni szeretné a város nagy szellemi és anyagi múltjának feltárását, hozzáférhetővé tételét az értő és érdeklődő polgártársaknak és a nemzetnek.

(...)


- A város iránti hűség - a szeretet e nemes megnyilvánulása - így lesz napjainkban is a város polgárainak, mindnyájunknak éltető eleme.

Ehhez kérem a Jóisten áldását Önökre, akik megtiszteltek jelenlétükkel e felemelő szép ünnepen és a távollévőkre egyaránt. Boldog karácsonyt mindnyájuknak – zárta beszédét Sopron díszpolgára.

A Hűségzászló talapzatánál a város vezetői közösen az idei díszpolgárral koszorúztak, a felszalagozott hűségkoszorút is elhelyezték az emlékműnél. Majd a város országgyűlési képviselője és a népszavazásban résztvett települések polgármesterei szintén koszorúzással rótták le tiszteletüket és adóztak a 86 évvel ezelőtti történelmi tett emléke előtt.
Az ünnepség méltóságát a Fidelissima Vegyeskar előadása emelte.

A Soproni Petőfi Színház színészei a Hűség Napja és a város kitüntetettjei tiszteletére Tamási Áron: Vitéz lélek darabját adták elő azon az ünnepi előadáson, amelyen dr. Fodor Tamás polgármester mondott köszöntőt, amelyben méltatta Sopron történelmi örökségét, hűség- és szabadságszeretetét, egyben a díszelőadást, mint a mára is vonatkoztatható tanulságokat és párhuzamokat tartalmazó üzenetet ajánlotta a közönségnek.




BTÉ