CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. december 17., hétfő 21:06


Rendezvények Sopronban a schengeni csatlakozás alkalmából

Rendezvények Sopronban a schengeni csatlakozás alkalmából

A schengeni övezethez való csatlakozás alkalmával Sopron városa ünnepséget szervez. A csatlakozáshoz vezető út történelmi áttekintésével, a helyi vonatkozások említésével együtt a december 20-ai soproni programsorozatot ismertette mai sajtótájékoztatóján dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere.

Dr. Fodor Tamás kifejtette: A történelemből közismert, hogy Sopron városa körül már a 11. században kialakult közigazgatási szervezet, az egykori vármegye, amely összekötötte és meghatározta az itt élő emberek mindennapi tevékenységét. Ezt a több évszázadon keresztül jól működő és szervesen fejlődő egységet, először 1921-ben szakította szét a történelem. Majd egy negyedszázad múlva, a jaltai békerendszer nemcsak a várost és közvetlen környezetét, hanem Nyugat-Európát és Közép-Európát is hosszú időre elválasztotta egymástól. Mint azt Winston Churchill brit miniszterelnök 1946. március 5-én, az azóta híressé vált beszédében kijelentette: „...A Balti-tenger mellett fekvő Stettintől az Adriai-tenger mentén fekvő Triesztig vasfüggöny ereszkedik le Európára.”

- A vasfüggöny „megszületése” után létrejött a bipoláris világrend. Ezáltal, Közép- és Kelet-Európa közel fél évszázadra a Szovjetunió megszállása alá került. A vasfüggöny ez időtől kezdve évtizedeken át azt a szerepet töltötte be, amit a Szovjetunió vezetője, Sztálin szánt neki: az ún. szocialista tábor országainak hermetikus elzárását Európától. A fizikai korlátozás egyik fajtája volt a nyugati határunk mentén létrehozott műszaki zár- és erődrendszer kiépítése és fenntartása – tette hozzá Sopron polgármestere.

Az 1989-ben megindult közép-kelet-európai forradalmi hullámra utalva dr. Fodor Tamás arról is szólt, hogy a Szovjetuniót megfosztotta korábbi hatalmi zónájától. A bipoláris világ összeroppant és megnyílt az esélye Európa újraegyesítésének.

- Az újraegyesülő Európa jelképévé vált a berlini fal ledöntése, illetve az azt megelőző Páneurópai Piknik és sopronpusztai határáttörés. Másnap hangzott el először, hogy „…augusztus 19-én Sopronpusztán történelmet írtak.” Később ezt a kijelentést, Helmut Kohl szövetségi kancellár a két Németország egyesítésének az ünnepségén, is megerősítette.

2007. november 15-én az Európai Parlament jóváhagyta Magyarország csatlakozását a schengeni övezethez, így 2007. december 21-étől megszűnik az állandó határellenőrzés a magyar-osztrák határon. Ezzel a lépéssel a térségünkben közel egy évszázados, konfliktusokkal sújtott határok szűnnek meg. Sopron és a környező, a határ másik oldalán található települések számára 2007. december 21-től lehetővé válik a szabad átjárás. A határsorompó eltűnésével, még szorosabbra fűzhetik kapcsolataikat a hátár két oldalán élő állampolgárok – mondta a sajtótájékoztatón dr. Fodor Tamás, aki a továbbiakban a soproni rendezvény-sorozat részleteit ismertette.

***

A december 20-ai ünnepség részletes programja:

19.00 órakor : Ünnepi közgyűlés
Helyszín: Városháza díszterem

Díszvendég: Dr. Szájer József Európai Parlamenti képviselő, a Néppárti Parlamenti Frakció alelnöke, aki ünnepi beszédet mond

19.00 órától: Kulturális és zenés programok
Helyszín: Bécsi úti határkilépő magyar oldalon a főépület mögötti parkoló területe

19.00-20.00 óráig a Soproni ütősök koncertje

20.00-22.00 óráig a Lord együttes koncertje

22.00-23.00 óráig a Soproni Fúvósok koncertje

23.00-24.00 óráig a Juice zenekar koncertje

Az est folyamán – új programelemként – rövid előadással várhatóan fellép Szabó Andris, akinek ezen a napon lesz lemezbemutató sajtótájékoztatója Budapesten. A vak kisfiút a CD zeneszerzője, Benkő László (Omega) kíséri a helyszínre.

23.50 : Dr. Szájer József az országgyűlési képviselők és a városvezetők kíséretében, a Soproni Fúvószenekar felvezetésével 00.00 órakor szimbolikusan átlépi elsőként a határt, majd a visszaérkezését követően a zenekar eljátssza a magyar és az európai himnuszt.

Az ünnepi programot egy kb. 10 perces tűzijáték zárja.

Egyéb, a rendezvénnyel kapcsolatos információk:

Folyamatosan és ingyenesen biztosított buszközlekedés áll az érdeklődők rendelkezésére a Lackner Kristóf utcai buszmegálló és a határkilépő között (ez a 25-ös járatszám).
A rendezvény ideje alatt folyamatos büfészolgáltatás is várja az érdeklődőket a rendezvény helyszínén.