CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2008. január 01., kedd 15:28


Harka és Sopronnyék közösen ünnepelt a határon

Harka és Sopronnyék közösen ünnepelt a határon

A határ két oldalán élők együttműködése szolgálja a helyiek és a régió jövőjét - mondta a Magyarország és Ausztria közötti határt jelző határkőnél tartott közös szilveszteri találkozón Firtl Mátyás országgyűlési képviselő.

Harka és Sopronnyék (Neckenmarkt) közösen ünnepelte a schengeni határ megszüntetését a két települést összekötő úton, a valamikori határátkelőnél. Az osztrák oldalon élő sopronnyékiek, élükön Hans Iby polgármesterrel a közelmúltban Szabó Károly harkai polgármesterrel és a harkaiakkal közösen távolították el a két falut összekötő útról a közlekedést akadályozó betonelemeket, azért, hogy az út mindkét irányba járható legyen.


Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, Hans Iby sopronnyéki és Szabó Károly harkai polgármesterekkel

A közös ünnep meghívottjaként Firtl Mátyás országgyűlési képviselő elmondta: a térségben egymással összefogva, erőinket összeadva többre jutunk, mint külön-külön. Közös múltunk, földrajzi értelemben vett sorsközösségünk az együttműködési szándékkal együtt a határ két oldalán élők, de az egész régió számára is mindenképpen az eredményes, jövőbemutató fejlődést, gyarapodást eredményezik

Ez a kapcsolatteremtés kell, hogy természetes legyen – tette hozzá a képviselő, aki maga a parlamentben és számos nemzetközi fórumon a településközi utak fejlesztését a térség egyik legfontosabb megoldandó kérdéseként szorgalmazza.


Az 1922-es határkőnek már csak szimbolikus üzenete van

"Ha meg nem tanulunk együtt élni, mint testvérek, együtt veszünk el, mint bolondok." – mondta Martin Luther King. Az idézet a nem kellően bölcs embereknek szól: "Ha meg nem tanulunk együtt élni, mint testvérek, együtt veszünk el, mint a közösség érdekét kellőképpen fel nem ismerő emberek."

Az évtizedekig elzárt határ elfelejtettette az emberekkel, hogy milyen úgy élni együtt, mint testvérek. Megvan még az 1922-es határkő, amely emlékeztessen arra, hogy a határ két oldalán ezt is újra kell tanulnunk, a többi történelmi örökség ledolgozása mellett.
Az alkotás, az építés, az együttműködés, a közös munka mindig kevesebb fáradsággal hoz több és jobb eredményt – vélte Firtl Mátyás a határon tartott eseménnyel kapcsolatban, amelynek alkalmára külön kékfrankost is palackoztak a harkaiak Schengeni Szilveszteri Találkozó – Schengener Sylvester Treffen feliratú címkével.