CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2008. január 04., péntek 17:23


A kidobott fenyőfákat összegyűjtik, felaprítják és komposztálják

A kidobott fenyőfákat összegyűjtik, felaprítják és komposztálják

Eddig kevés fenyőfát helyeztek ki a szemétgyűjtőhelyekre a soproniak, de amint arról Nagy Zsolt főkertész beszámolt, várhatóan vízkeresztet követően megnő majd a lakásokból eltávolított fenyők száma.

Ezért a Sopron Holding felkészült ezeknek elszállítására.

Pontosabban a város utcáiról a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. gyűjti össze a fenyőket, a lakótelepekről pedig a Sopron Holding gondoskodik a kidobott fenyőfák elszállításáról, úgy, hogy a helyszínen azokat le is darálják, és aprítékként a komposztálóba szállítják.


A tapasztalat azt mutatja, hogy a lakók többsége február elejéig már kidobja a fenyőfákat, a lakótelepeken pedig már kialakult az a rendszer, amely szerint egy-egy meghatározott helyre helyezik ki a kidobott karácsonyfákat, megkönnyítve ezzel mindazok munkáját, akik a fák összegyűjtését, feldolgozását végzik.

A kidobott fenyőkből készült komposztot később a kertészet hasznosítja, az a város zöldterületeire, a cserjék aljára kerül – mondta el a város főkertésze. A komposzt magas tápanyagtartalma miatt egyébként kiváló talaj utánpótló.

A Sopron Holding a Jereván lakótelepen, a Kőfaragó téri lakótelepen, a József Attila lakótelepen, az Ibolya út környékén valamint az Aranyhegyi lakótelepen, és az Ív utca környékén kezdi végzi a kidobott fenyőfák összegyűjtését, feldolgozását és elszállítását.

(sopron.hu)