CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2008. január 08., kedd 08:45


Csökkent a távfűtés alapdíjának összege

Mintegy hetvenmilliós támogatás a panellakásokban élőknek az energiaár emelkedéséből adódó drágulás ellensúlyozására

Csökkent a távfűtés alapdíjának összege

Csökkent a távfűtés alapdíjának összege - erről döntött a január 7-i rendkívüli közgyűlésén a soproni önkormányzat.
Az elmúlt időszakban láthatóvá vált, hogy általános áremelkedési tendencia alakul ki az energiahordozók világpiacán. A kormányzat által egyébként is alultámogatott önkormányzat ereje és lehetőségének határai között mérsékeli az áremelkedést, és szociális védőhálóval is igyekszik csökkenteni a negatív hatásokat.

A Holding Távhő ágazatának alapdíj vonatkozásában a 2008-as évre számított inflációs értéke 10,3 %. Ezt az inflációs költségnövekedést az Önkormányzat nem kívánja Sopron város lakosságára áthárítani. Ezen túlmenően a tulajdonos 3 százalékkal tovább csökkenti az alapdíjakat, így az önkormányzat összesen mintegy 70 millió forintos terhet vesz le a 6000 távhőfűtéses soproni lakásban élőkről.


A közgyűlésen elhangzott: A kormány elviselhetetlen mértékű energia áremelést zúdított az emberekre, (benzin, gázolaj, villany, gáz stb.) miközben már a kormányzati megszorítások bevezetésekor tudták, hogy az emberek kétharmadának semmilyen megtakarítása nincs, és az önkormányzatoktól is több száz millió forintot vontak el, csökkentve ezzel az önkormányzat segítő beavatkozási lehetőségeit.

A kormány megszorító intézkedései hatására, a támogatások csökkentése következtében az áremelkedés szinte csillapítás nélkül hárult a fogyasztókra, az emberekre. A lakosság bizonyos rétegei elviselik a drágulást, a megtakarítással nem rendelkező, eladósodott rétegekben viszont szociális válság kialakulásának veszélye fenyeget.

A távhőszolgáltató által kiállított számla két részből áll, hődíjból és alapdíjból. A hődíj vonatkozásában az önkormányzatoknak lényegében nincs mozgástere, azonban az alapdíjra jelentős ráhatása van a közgyűlésnek. Az alapdíj lényegében a távfűtő és melegvíz hálózat fenntartását, üzemeltetését, fejlesztését fedezi.