CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2008. január 16., szerda 14:25


Győr-Moson-Sopron megye kastélyai a Magyar Kastélylexikon legújabb kötetében

Győr-Moson-Sopron megye kastélyai a Magyar Kastélylexikon legújabb kötetében


A Magyar Kastélylexikon-sorozat kilencedik, Győr-Moson-Sopron megye kastélyait és kúriáit ismertető kötetét ma mutatták be a Megyeházán.

Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke a könyvbemutatón elmondta, hogy a korábbi kiadványok tartalmi és formai színvonalát és igényességét látva a szerző, Virág Zsolt kérésére, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat is csatlakozott a támogatókhoz azzal, hogy 1 millió forint értékben 200 db könyvet vásárolt a kiadótól.


Firtl Mátyás alelnök és Virág Zsolt, a könyv szerzője

A sorozat megyénkénti bontásban dolgozza fel az ország valamennyi kastélyát és kúriáját történeti, művészettörténeti, építészet- történeti és családtörténeti szempontból.A sorozat azért is különleges, mert elsőként kísérli meg számba venni és alapkutatási jelleggel feldolgozni Magyarország valamennyi egykori kastélyát, kúriáját – egyelőre – lexikális tömörséggel, a fontosabb adatokat közölve.

A sorozat legutóbbi, 2007 végén megjelent kötete sorrendben a kilencedik, és Győr-Moson-Sopron megye kastélyait és kúriáit mutatja be. A 227 álló és a már lebontott Győr-Moson-Sopron megyei kastélyt és kúriát bemutató 460 oldalas kiadványt ajánló sorok szerint: „...mindaz, ami a kötetben fellelhető, az tartalmas, látványos, hasznos és közérdekű információt hordoz .... ezek az ismeretek felkelthetik azoknak a kíváncsiságát is, akik általában érdeklődnek nemzeti értékeink iránt és fontosnak tartják azok megismerését, óvását, megbecsülését. Felsorolni is nehéz mindazt, amire a megyében élő emberek büszkék lehetnek, közöttük sorrendet felállítani pedig lehetetlen vállalkozás. A megyénkben található kastélyok és kúriák azonban legnagyobb büszkeségeink közé tartoznak, hiszen történelmi, művészettörténeti és családtörténeti jelentőségük vitathatatlan....”


Győr-Moson-Sopron megye mai területén döntően nagyobb, főnemesi birtokok alakultak ki, ennek köszönhetően meglehetősen magas a kastélyok száma és aránya. Míg más megyékben általában 10–90 százalék a kastélyok és a kúriák aránya, addig Győr-Moson-Sopron megyében a kastélyok az épületek 23 százalékát teszik ki. Ugyanakkor több köznemesi falu is volt a megye mai területén, ahol a birtokos köznemesi családok jelentős számú kúriát is építettek. A megyében található Magyarország legjelentősebb kastélya, a fertőd–eszterházai Esterházy-kastély.

(P.Z.-cyberpress.hu)