CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Sportcentrum

2008. január 23., szerda 21:41


Továbbra is lesz első osztályú foci Sopronban

FC SOPRON NEM, SOPRON-REAC IGEN!

FC SOPRON NEM, SOPRON-REAC IGEN!
Továbbra is lesz első osztályú foci Sopronban

Nagy érdeklődéssel kísért sajtótájékoztatót tartott Budapesten dr. Fodor Tamás polgármester, Abdai Géza sportért felelős alpolgármester és Kutasi Róbert, a REAC labdarúgócsapatának ügyvezetője. Az első mondatok után kiderült: továbbra is lesz Sopronnak első osztályú labdarúgócsapata, melyet ugyan nem FC Sopronnak fognak hívni, hanem Sopron-REAC néven kezdi meg, pontosabban folytatja a tavaszi pontvadászatot. A sajtótájékoztatón elhangzottakból az is kiderült, mindkét fél hosszú távra tervez, de a részletek kidolgozása még folyamatban van.

Két kényszerhelyzetben lévő labdarúgóklub talált egymásra, hisz a REAC-nak azért kell elköltöznie Rákospalotáról, mert az MLSZ rendelkezése szerint ez év január 1-től csak olyan stadionban játszható első osztályú labdarúgó mérkőzés, amelyben van villanyvilágítás. Erre a szövetség kétszer, összesen két és féléves haladékot adott a rákospalotai együttesnek, de a Budai II László-stadionban a világítást azóta sem építették ki. A Sopron FC pedig vélhetően nem tudja folytatni a bajnokságot, hisz túl azon, hogy pontelvonással sújtották, valamint kizárták az átigazolásból, néhány napon belül jogerőre emelkedhet licencének megvonása is.

Szinte lehetetlen, hogy változás álljon be az ügyben, hiszen nincs pénz a csapatot működtető gazdasági társaság számláján, ráadásul az APEH részéről inkasszó van érvényben, azaz minden pénz, ami a számlára kerül, azonnal az adóhatósághoz vándorol, amíg ki nem egyenlítődik a cég tartozása, márpedig az önkormányzat mindenképpen szeretett volna élvonalbeli csapatot a városban – mondotta Abdai Géza alpolgármester.

A sajtótájékoztatón elmondottakból az is kiderült, hogy továbbra is Aczél Zoltán irányítja a szakmai munkát, és a csapat sárga-kékben játszik majd. A gyakorlatban ez úgy fog kinézni, hogy az együttes csütörtökig Rákospalotán készül, majd pénteken Sopronba utazik, ahol tréningezik még, majd szombaton megvívja soros bajnoki mérkőzését. A fentiekhez Kutasi Róbert még azt is hozzátette: mindenképpen szeretnének soproni labdarúgót szerezni a téli átigazolási időszakban, hogy a soproni szurkolók még inkább sajátjuknak érezzék a gárdát.

Dr. Fodor Tamás polgármester arról számolt be, hogy a megállapodás akkor tekinthető véglegesnek, ha az önkormányzat közgyűlése, illetve az MLSZ is jóváhagyja a szerződést. Előbbire a jövő hét elején kerülhet sor, utóbbival kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy Kisteleki István szóban támogatásáról biztosította.


A sajtótájékoztatón elhangzott egy talán nem meglepő érzelmi momentum is: a rákospalotai együttes és Sopron között szoros érzelmi kötődés alakult ki Simon Tibor halála után, hiszen a korábbi labdarúgó és edző éppen a REAC-tól került Sopronba, sőt a két csapat együtt is gyászolta őt.

Abdai Géza alpolgármester az utánpótlás kérdésében is megnyugtató választ adott: nem marad gazda nélkül a közel négyszáz gyerek, az önkormányzat továbbra is támogatja a szakmai munkát, sőt a REAC-cal való házasság leginkább az ő érdekeiket szolgálja, hisz továbbra is van előttük perspektíva, nyitott a lehetőség, hogy soproni színekben lehessenek első osztályú labdarúgók.

(pluzsik)