CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2008. január 23., szerda 22:58


Bemutató projekt az egészségmegőrzés jegyében – akkreditált képzés is indul Fertődön

Bemutató projekt az egészségmegőrzés jegyében – akkreditált képzés is indul Fertődön

Jelentős érdeklődés mellett a „Múltból a jelenen át a jövő nemzedékéért” címmel rendezett projekt-bemutató konferenciát a Porpáczy Aladár Általános Művelődési Központ az Esterházy-kastélyban.

A rendezvényt Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés Alelnöke köszöntötte.
- A tó mindig sors- és életközösséget jelentett az itt élő embereknek. A Fertő-táj biológiai sokféleségének megőrzése, az utókor számára való átörökítése, az itt élők testi-lelki-szellemi egészségének megőrzése, a környezettudatos nevelés révén a halálozási és megbetegedési arányszámok csökkentése is közös érdekünk a határ mindkét oldalán – fogalmazott Firtl Mátyás.


A Porpáczy Aladár Általános Művelődési Központ ez idáig is példát mutatott tanulóinak és az itt élőknek gyökereink megőrzésében és az új előremutató kitörési pontok keresésében, az új alkotásában. A közelmúltbeli schengeni térséghez való csatlakozásunkkal, pedig a határon átnyúló együttműködés lehetőségei új dimenziókat kapnak – mondta Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke.

A Porpáczy-központ elve: újat, egyedit kell létrehozni

A projektet bemutató Wellner Andrea, a Porpáczy Aladár ÁMK igazgatója kifejtette: Nem a mások régóta jól alkalmazott gyakorlatát kell még jobban alkalmazni, hanem újat, egyedit kell létrehozni. Ennek szellemében azt kutatják, annak lehetőségét és módjait, hogy diákjaiknak, illetve a képzéseiken résztvevő felnőtteknek életüket, gondolkodásmódjukat, a környezethez való viszonyulásukat pozitívan befolyásoló és közben a gyökereikhez való kötődésüket is megerősítsük – mondta az igazgató.


A Magyarország Ausztria-INTERREG III.A 2004-2006 program 3.2 intézkedés keretén belül 2006-ban elnyert támogatás lehetővé tette egy oktatási-képzési program kidolgozását és elindítását, amelyet 2007-ben valósulhatott meg.

A projekt átfogó céljai között található a Fertő tó osztrák és magyar oldalán élők egységének megteremtése, az integráció elősegítése, a Fertő-táj biológiai sokféleségének megőrzése, az utókor számára való átörökösítse, a határ két oldalán élők testi-lelki-szellemi egészségének megőrzése, az együvé tartozás érzés erősítése a közös célok megfogalmazása révén, továbbá a kidolgozott tananyag adaptálása a Porpáczy Aladár ÁMK kertész szakképzésében a jelenlegi tanrendhez. A nem konkrétan a növénytermesztéshez kapcsolódó modulokat valamennyi osztály tanrendjébe illesztése, a gyógynövénytermesztés, gyűjtés és felhasználás szakszerű tanítása révén a mezőgazdasági üzemek megszűnése illetve csökkenő emberigénye miatt munkanélkülivé vált lakosság foglalkoztatásának elősegítése szintén a kitűzött célok között szerepel.


Érdekfeszítő szakmai előadások - ízletes és látványos ételek, italok

A szakmai előadások sorában Horváth Attiláné és Fülöp Istvánné: Hagyományos- és biokertészet, biogazdálkodás, Bujnáné Kenyeres Klára és Bujna Ferenc: Gyógy- és fűszernövények termesztése, felhasználása, illóolajok használata, Piskoltiné Magyar Marianna és Rácz Jánosné: Makrobiotika, Németh Beatrix és Wellner Andrea: Az egészségmegőrzés természetgyógyászati alternatívái előadások hangzottak el.


A felsorolt négy témára tavasztól 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzésként és felnőtt képzésként is lehet jelentkezni. A képzési projektbemutatónak, amelynek egy előzetes rendezvényére már december 20-án is sor került része volt a látványos és nem kevésbé ízletes makrobiotikus és bioélelmiszerek - ételek ingyenes kóstolója, a gyógynövény- és illóolaj és a Waitankung stresszkezelő gyakorlat bemutatója is.


BTÉ