CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2008. január 31., csütörtök 20:56


Ülésezett a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács

Ülésezett a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács

2008. január 31-i ülésén a NyDRFT tagokat delegált a Nyugat-dunántúli Operatív Program Bíráló Bizottságaiba. A Nyugat-dunántúli Operatív Program keretein belül egyre több pályázati felhívás jelenik meg, és hamarosan sor kerül az első szerződéskötésekre is. A pályázatok elfogadásához szükséges egy bíráló bizottság felállítása, amely – többek között – a közreműködő szervezet (ebben az esetben a Regionális Fejlesztési Ügynökség), az irányító hatóság (Nemzeti Fejlesztési Ügynökség), a Regionális Fejlesztési Tanács tagjaiból áll.


A Nyugat-dunántúli régió 2007. évi turisztikai eredményekről és a 2008-as turisztikai pályázati lehetőségekről is tanácskozott. Budapest után a Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság rendelkezik 2008-ban a legmagasabb pályázati forrással. A Regionális Idegenforgalmi Bizottság 2008-ban 160 millió forintos pályázati kerettel gazdálkodik. Három témakörben terveznek pályázatot hirdetni: turisztikai termékfejlesztés (várhatóan tavasz végén, nyár elején), rendezvények (várhatóan február elején), marketingtevékenység (várhatóan február elején).


A nyugat-dunántúli régió mind a kereskedelmi, mind a magánszálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák szerint a második legmagasabb piaci részesedéssel rendelkezik a magyarországi régiók között, míg a turisztikai régió (a Balaton parti települések másik turisztikai régióhoz tartoznak) tekintetében a harmadik helyen áll. A 2007-es évben tovább nőtt a szállodai férőhelyek száma, és folytatódott az arányeltolódás a magasabb kategóriájú egységek javára. Jó eredmény, hogy az országos forgalom 19 százaléka bonyolódott a Nyugat-Dunántúlon a vendégéjszakák tekintetében. Az elmúlt években mind a régióba érkező belföldi vendégek száma, mind az ott eltöltött vendégéjszakák száma emelkedett, de az átlagos tartózkodási idő némi csökkenést mutat. A 2007-es esztendő nagy változást nem hozott a régió turizmusában; a Németországból érkező vendégek számának csökkenése megállt, és tovább növekedett a Csehországból érkező vendégek száma hangzott el a sajtótájékoztatón, amelyet dr. Molnár Csaba elnök, továbbá Walter Dezső (RIB) és Horváth Jácint tartott.
(cyberpress)