CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Kereskedelmi és Iparkamara

2008. február 05., kedd 00:04


Regionális gazdasági évnyitót tartottak a kereskedelmi és iparkamarák

Regionális gazdasági évnyitót tartottak a kereskedelmi és iparkamarák

A reformok mögött nincs társadalmi konszenzus, sem szakmai megalapozottság

A Nyugat-Dunántúli Régió Kereskedelmi és Iparkamaráinak Szövetsége Regionális Gazdasági Évnyitót tartott a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar aulájában. Az eseményen átadták a Nyugat-Dunántúli Regionális Minőségi Díjakat is.

A régió rangos cégei képviselőinek jelenlétében a rendezvényt Horváth Vilmos, a Nyugat-Dunántúli Régió Kereskedelmi és Iparkamarái Szövetségének leköszönő elnöke köszöntötte, amelyet követően dr. Fodor Tamás polgármester a város nevében elmondta: a város jó kapcsolatokat ápol a kamarával, egyben nagyra értékeli mindazok munkáját, amelyet az érdekvédelmi szervezet, illetve annak tagjai szakterületükön végeznek. A város tudatában van annak, hogy a gazdaság szereplőinek mostoha és nehéz körülmények között kell teljesíteniük, eredményt elérniük. – fejtette ki Sopron polgármestere. Az eseményen jelen volt Havas András alpolgármester is.



Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke A nemzetközi gazdasági konjunktúra bemutatását követően a hazai duális politika és duális gazdaság helyzetét bemutatva kijelentette: az országban jelenleg ,,reformbarkácsolás zajlik”. A reformokra szükség van. A kérdés, hogy ezek mögött van-e társadalmi támogatottság és szakmai megalapozottság. Közmegegyezés hiányában a jó kezdeményezések is elvéreznek, miközben a régiókon belüli különbségek fölerősödnek, akárcsak a régión belüli kistérségek közötti különbségek is.



A programok hatásfoka kétséges, de ,,ha a lényegét össze akarom foglalni, akkor a miniszterelnök urat kell idéznem, aki az öszödi beszédében egyetlen-egy szóba sűrítve megragadta a jelenlegi gazdaságpolitika lényegét, és az eredményességét is …” – fogalmazott Parragh László, aki 2000-től a mai napig tartó folyamatok makrogazdasági adatait, és azoknak a gazdasági életre alkalmazható értelmezését ismertette részletesen.


Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke: Növekedés és inflációs kilátások a magyar gazdaságban című előadását követően a Regionális Minőségi Díj projekt értékelését Csiszár István, a Nyugat-Dunántúli Regionális Minőségi Díj Koordinációs Bizottságának vezetője tette meg.