CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2008. február 15., péntek 18:03


Ágh Péter: ,,Ezt a korosztályt a szocialista- szabaddemokrata kormányok mindig átverték”

Igen szavazatukkal a népszavazáson a fiatalok is érvényesíthetik érdeküket

Ágh Péter: ,,Ezt a korosztályt a szocialista- szabaddemokrata kormányok mindig átverték”

Igen szavazatukkal a népszavazáson érvényesíthetik érdeküket

A népszavazás fiataloknak szóló üzenetét hozta Sopronba Ágh Péter, a Fidelitas ügyvezető elnöke, Csepreghy Nándor, a Fidelitas alelnöke a népszavazási kampánystáb vezetője.

A soproni Nimród Vendéglőben tartott sajtótájékoztatón jelen volt Schlosser András, a soproni Fidelitas elnöke és Szabó Gábor, alelnök.

Ágh Péter felsorolta az MSZP-SZDSZ koalíció 2002-es, majd 2006-os kampányígéreteit, amelyek között ingyenes jogosítvány, nyelvvizsga, illetve a mindenki számára járó ingyenes első diploma szerepelt, és az, hogy nem lesz tandíj. Ehhez képest a szocialisták kormányra kerülésüket követően bevezették a tandíjat, amelyet azok a fiatal baloldali képviselők is megszavaztak, akik a Fidelitas képviselőinek ezzel ellentétes ígéretet tettek.

- Ezt a korosztályt a szocialista- szabaddemokrata kormányok mindig átverték – fogalmazott Ágh Péter, aki elmondta: a bevezetett tandíj negatív hatásait a kimutathatóan csökkenő hallgatói létszám is igazolja, amely a 2005. évi 60 ezerhez képest 2007-ben 48 ezerre csökkent, ami egyben a legalacsonyabb 2001-ig visszamenőleg.




A tandíj bevezetése csak a gazdag szülők gyermekeinek továbbtanulását teszi lehetővé – fejtette ki a politikus. Rámutatott: Az hogy a fiatalok korosztályát eddig minden alkalommal azért verhette át az MSZP-SZDSZ, mert a fiatalok közömbösek a politika iránt.

Most tehát, eljött az ideje, hogy a népszavazással a fiatalok kifejezhessék véleményüket, és megtapasztalhatják, hogy szavazatuknak igenis van következménye, mert az ,,igen” –szavazattal meg lehet állítani a kormányzati ámokfutást, amely az emberek ellen irányul. Az ,,igen” szavazattal mindenki a saját lehetőségeire mond igent, a saját jövőjére szavaz igennel – fogalmazott a képviselő.

Rámutatott: a fiatalok érdekeit a Fidesz mindig hitelesen képviselte: 1998-as kormányra kerülését követően éppen a Fidesz-kormány volt az, amely eltörölte a tandíjat.

A jelenlegi kormány a különböző társadalmi csoportokat tudatosan hangolja egymás ellen, akkor, amikor a tandíj eltörlésének következményeit, mint negatívumot mutatja be, miközben a szakmai szervezetek, és a HÖK is ellenzi a tandíj bevezetését – fejtette ki Csepreghy Nándor.

A vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésére vonatkozó kérdésekre adott igen válaszok pedig szintén a jövőt szolgálják.

A népszavazásban a Fidesz számít a fiatalokra, a jövőben pedig a fiatalok továbbra is számíthatnak a Fideszre – hangzott el a sajtótájékoztatón.

B. Tóth Éva