CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2008. február 24., vasárnap 19:25


Élénk társadalmi vitát eredményezett az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) bemutatása

Élénk társadalmi vitát eredményezett az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) bemutatása

Az elkészült Intergrált Városfejlesztési Stratégiához kapcsolódóan tartotta meg ülését a Sopron Városfejlesztési Tanács a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban, amely egyben a témában meghirdetett társadalmi vitának is alkalma volt.

Az eseményen a városvezetés – dr. Fodor Tamás polgármester, Abdai Géza, Havas András és dr. Simon István alpolgármesterek – mellett a városháza szakemberei is jelen voltak.


Az elkészült városfejlesztési stratégiát dr. Bartucz Sarolta, külső szakértő mutatta be az érdeklődőknek, amelyet követően a megjelentek kérdéseire válaszolt a városvezetés.

Mindenképpen szükséges a fejlesztés

Dr. Fodor Tamás a bevezetőben elmondta: 2007. november közepétől 2008. januárjáig több témában rendezett workshopok eredményét összegezi a bemutatott anyag, amely egy olyan kiindulási pont a városfejlesztésben, amely Sopron jövőjének megalapozottságához az elkezdett munka folytatását igényli egy mélyrehatóbb, széleskörű elemzéssel járó stratégiát kidolgozásával.


A lefolytatott tanácskozások sok, hasznos információt szolgáltattak, a szakértők több problémát, lehetőséget feltártak, de sok olyan kérdés volt, melyet a városon belüli szakértők is másként-másként ítéltek meg. Több, évek, évtizedek óta fennálló probléma is jelentkezett, melyek még azóta is megoldásra várnak.


Konklúzióként elmondható, hogy a várost mindenképpen fejleszteni kell, de nemcsak a belvárosi területeket, hanem a történelmi külterületeket, és a külvárosokat is, de több szempontból a városmag fejlesztése az első, legfontosabb és elengedhetetlen fejlesztési pont.
A különböző workshopokon tématerületenként felmerültek fejlesztési lehetőségek, elsősorban infrastrukturális fejlesztések. Több helyen szóba került a szemléletformálás, és a marketing-városmarketing fontossága, szerepe a városfejlődésben.

Lehetőségek és tervek

Az IVS kidolgozásával megbízott szakember felvázolta a város jelenlegi helyzetét, a jövőképet, mindazokat a nehézségeket, amelyekkel a városnak meg kell küzdenie, illetve, illetve azokat alehetőségeket, amelyekkel rendelkezik, különös tekintettel a gazdasági helyzetére és a turizmusra, továbbá az infrastruktúra állapotára. Felvázolta a fejlődést meghatározó, jelenlegi tendenciákat.


Az Önkormányzat nagyvárosi szolgáltató intézmény rendszert tart fenn, ugyanakkor ennek pénzügyi alapjait a város gazdasága nem termeli ki – vonta le a következtetések egyikét a szakember, egyben meghatározva azokat a célokat, amelyek a továbbfejlesztés lehetőségeit jelentik.

Ezek között szerepelt, hogy Sopron, Liszt városaként legyen olyan határmenti kapu és térségi központi funkciókkal rendelkező város, egyben a CENTROPE régió kulturális központja, nemzetközi turisztikai desztináció, amelyben a minőségi életkörülmények hátterét modern szerkezetű gazdaság működése adja.


A gazdaság fejlesztése területén fontos elemként jelent meg az ipari és üzleti szolgáltató vállalatok letelepedésének ösztönzése, az egyablakos ügyintézés, önkormányzati szervezet fejlesztése, rendszeres egyeztetés az önkormányzat és a nagyvállalatok között, a multifunkcionális csarnok a befektetés-ösztönzés érdekében. Szintén a további célok között szerepelt az egyetem bevonása a város fejlesztésébe és életébe.

A belváros rehabilitációja – élővé kell tenni a belvárost

A városrehabilitáció kérdésének külön fejezetet szentelt a szakmai anyag. A meghatározott cél a történelmi belváros élővé tétele, a gazdasági-közösségi funkció erősítése, amelyhez több projekt megvalósítása járulna hozzá: többek között első ütemben a Tűztorony szerkezeti megerősítése, egy múzeumi információs és fogadó központ kialakítása, a Fő tér burkolatcseréje, a Várfal sétány kialakítása és különböző szemléletformáló akciók, amelyekhez csaknem 900 millió Ft támogatás nyerhető, természetesen még további szükséges kapcsolódó magánberuházásokkal együtt.
A II. ütem (2009-2010) részeként a Várkerület rehabilitálását határozza meg az anyag, amelyhez szintén több projekt kapcsolódna.


A részletek ismertetését követően építő jellegű, egyben élénk hozzászólás-sorozat hangzott el a fórum résztvevői részéről, olyan javaslatokkal, amelyek között, több, a városfejlesztésben minden bizonnyal hasznosítható is lesz.


BTÉ