CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2008. február 25., hétfő 23:23


A kommunizmus áldozataira emlékeztek

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Nem leszünk hajlandók eltűrni semmilyen diktatúrát, megaláztatást, hazugságot sem ma, és soha a jövőben.

A fiatal főhadnagy, Szántó Róbert sírjánál, vértanúsága helyén emlékezett Sopron a kommunizmus áldozataira.
Szántó Róbert főhadnagy a ’19-es vörösterror egyik mártírja.

A vörös rémuralom zsarnoksága ellen 1919. június 5-én 10 község fogott össze, hogy elkergessék Sopronból a diktatúra helytartóit. Szántó Róbert fiatal főhadnagyot és Fennesz Rezsőt - sok más társukkal együtt - Szamuely Tibor elfogatta. Szabadon engedték őket, majd ismét elfogják. Kettejüket az ugyancsak véreskezű öccs, Szamuely László, még Kun Béla és a helyi „elvtársak” véleményével is dacolva, önhatalmúlag elítélte és kivégeztette, ítélet nélküli tárgyalás után.

A kommün bukása után, 1922-ben közadakozásból állítottak síremléket az áldozatoknak, amelyet aztán 1948-ban a kommunizmus pribékjei szétvertek. 1999 óta újból emléktábla kerül a sírra.

A mai napon Sopron arra is emlékezett, hogy a diktatúra ’19 után csak egy rövid időre vonult el. Aztán több mint negyven évig újra dühöngött: rombolt múltat, hagyományt, lelket, életeket, sorsokat, hazát.

Az eseményen dr. Fodor Tamás polgármester mondott beszédet. A kommunizmus áldozataira való emlékezés során a Sopronban kivégzett, Szántó Róbert és Fennesz Rezső emlékének felidézése mellett fejet kell hajtanunk a kisemmizett parasztemberek, a földönfutóvá tett becsületes gazdák, az osztályidegenné nyilvánított polgári középosztály, az elhallgattatott és deklasszált értelmiség, a málenkij robotra hurcoltak emléke előtt is.

Nem szabad megfeledkeznünk a hadifogságot és a gulágot megjártakról, a meghurcolt papokról, lelkészekről, a tönkretett egyházi intézményekről: iskolákról, kórházakról, otthonokról, a feloszlatott szerzetesrendekről, a hontalanná tett kitelepítettekről, a világnézetük miatt üldözöttekről.


Emlékeznünk kell a kirakatperek áldozataira, a továbbtanulástól megfosztott fiatalokra, az ötvenhat utáni megtorlások áldozataira, a hazából elmenekültekre, a munkásgettókba kényszerített szabad parasztságra, a Kőhidán raboskodott politikai foglyokra is – fejtette ki a polgármester.

Fontos az emléknap, mert azt is üzeni, hogy nem leszünk hajlandók eltűrni semmilyen diktatúrát, megaláztatást, becsapást, nemzetünk kirablását, arcunkba vágott hazugságokat, erkölcsi rendünk és hagyományaink felforgatását sem ma, és soha a jövőben.

Híres polgármesterünk, Thurner Mihály az 1922-es emlékműavatáson a következőt mondta:
„Csak az a nép boldogul, amely nem rabja az önzésnek. Csak az a nép boldogul, amelyik a szabadságát szereti. Csak az a nép boldogul, amely a szeretet melegéből és összetartás erejéből táplálkozik. Tanítsátok meg gyerekeiteket itt, az önfeláldozásnak hősi vérrel felavatott helyén, hogy a gyűlölet az önzés bűne, a szeretet az önzetlenség erénye. Gyűlölet gyengít, szeretet erősít.

Az önfeláldozásig menő felebaráti szeretet mentette meg ezer sebből vérző nemzetünket a vörös rémuralomtól, és ez a szeretet fogja visszaszerezni Magyarország területi épségét, régi nagyságát és dicsőségét.”

A megemlékezés és a kegyelet mécseseinek és virágajainak elhelyezését követően ökumenikus istentisztelettel és Kuzsner Péter orgonaművész előadásával a szent Mihály templomban folytatódott a megemlékezés.



1956-os emlékhelyek egyedi dokumentumtárlata a Líceumban

Március 15-ig látható a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület (MEVE) fotódokumentumaiból nyílt kiállítás, amelynek a Berzsenyi Líceum díszterme ad helyet, és amelyre várják a helyi és környékbeli iskolák diákcsoportjait is. Az 1956-os emlékhelyek nyomában itthon és a nagyvilágban címmel összeállított tárlat anyagát Messik Miklós, a MEVE elnöke mutatta be, a kiállításhoz kapcsolódóan Szalay Róbert történelemtanár tartott előadást. ,, Még mindig sunyi és féligazságokat tartalmaz az utóbbi másfél évtized történelemtanítása” – fogalmazott Szalay Róbert . ,,A féligazság nem az igazság fele, hanem a hazugság maga, amit jelenünkben is megtapasztalunk, akkor, amikor az egykori hazaárulókat hősöknek próbálják feltüntetni.” – fejtette előadó, aki az 1956-os eseményekről szólva, hangsúlyozta: a kommunizmusnak bizonyíthatóan 132 millió áldozatot követelt világszerte, akik között 650 ezer magyart tart számon a történelem.



Kapcsolódó cikk:
[ > ] Kivégzés a soproni temetőben 1919-ben

B. T.É.
Fotó: Pluzsik Tamás