CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2008. február 26., kedd 17:22


Reformdiktatúra helyett konzultációt

Reformdiktatúra helyett konzultációt

Magyarországon csak a növekedést középpontba állító gazdaságpolitika lehet sikeres - jelentette ki Orbán Viktor a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara fórumán, amelyet megelőzően a soproni Városházán találkozott a város vezetésével, dr. Fodor Tamás polgármesterrel, Firtl Mátyás, dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselőkkel is, majd a soproni belvárosban tett sétát követően részt vett a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban szervezett, Szót kér a gazdaság című fórumon.

Hazánkban lényegében nincs gazdasági növekedés - utalt a Fidesz elnöke a statisztikai adatokra. Amikor azt halljuk, hogy a gazdasági növekedés megállt, vagy lelassult, akkor rögtön tudhatjuk, hogy az ostor a kis- és középvállalkozók (KKV) hátán csattan elsősorban - tette hozzá Orbán Viktor. Az adatok világosan mutatják, hogy a KKV szektor eladósodottsági mutatói növekednek, a bezárt vállalkozások száma folyamatosan nő, ahogyan a körbetartozások mértéke is.



A soproni Városházán

Célként kell kitűzni, hogy a magyar gazdaságnak el kell érnie - de ha lehet, inkább meg kell haladnia - a környező országok növekedési átlagát. A Fidesz elnöke aláhúzta: nem lehet sikeres gazdaságpolitikát alkotni, ha a gazdasági élet szereplőinek semmilyen befolyása sincs annak alakulására. Konzultációk nélkül nem megy . Egy demokratikus egyeztetési folyamat kétségkívül nehézkesebb, mint egyfajta reformdiktatúra , ám sokkal eredményesebb. A reformdiktatúra Magyarországon sohasem vezetett eredményre, láthatjuk most is, hogy csak hanyatláshoz vezet. Vissza kell hozni a gazdasági konzultációk rendszerét, amely széles alapokon nyugszik - jelentette ki Orbán Viktor.



Sopron, Új utca

Mint mondta, hiába állítja magáról bármely kormány, hogy sikeres, ha közben a magyar vállalkozók és a polgárok sikertelenek. Ez a gondolkodásmód sehova sem vezet, egy kormány akkor sikeres, ha az emberek is sikeresek, úgy látják, hogy távlataik, lehetőségeik vannak, munkáik feltételei kiszámíthatóak, biztonságban érezhetik magukat, és kibontakoztathatják képességeiket - fűzte hozzá.


Rámutatott: egy új politikára volna szükség Magyarországon, ehhez viszont egyenes beszéd kell. A kültelki trükkök nem vezetnek eredményre. Példaként sorolta, hogy a gazdasági növekedésbe beleszámolják a prostitúciót és a kábítószer-kereskedelmet, hogy nem akarják bejelenteni a gázáremelést a népszavazás előtt, s hogy a kormány a választások előtt alkotott egy ötéves adócsökkentésre vonatkozó törvényt, amelyet a hatalmon maradásuk után visszavontak.


Fórum sopron vállalkozóival

Nem beszélhetünk jobboldali és baloldali gazdaságpolitikáról, csak sikeres és sikertelen gazdaságpolitika létezik. Vissza kell térni konzultációkra, egyeztetésekre, megállapodásokra épülő korábbi politikára - jelentette ki a Fidesz elnöke Sopronban.