CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2008. március 13., csütörtök 18:14


Gyermekvédelemről tanácskoztak

Gyermekvédelemről tanácskoztak

Gyermekvédelmi Tanácskozást tartottak Sopronban a városháza dísztermében, ahol szakembereknek bemutatták a Sopron Megyei Jogú Város közoktatási esélyegyenlőségi helyzetelemzését és tervét is. Az eseményen tájékoztató hangzott el a hátrányos helyzetű gyermekek, tanulók és a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek ellátásáról is.


A közoktatási esélyegyenlőségi helyzetelemzés szerint a település szociális helyzete kedvezőbb az országos átlagnál. A gyermekek száma arányában gyermekvédelmi támogatást igénybe vevő szülők aránya 4,5%. A halmozottan hátrányos helyzetű tanulók beazonosítása nem történt meg teljes körűen a település középfokú oktatást végző intézményeiben.

Vannak ellátatlan közszolgáltatások a településen, bár számuk elenyésző. Az önkormányzat és az intézmények biztosítják a gyermekek, tanulók igényeinek megfelelő oktatáshoz jutás szervezeti feltételeit. Az iskolákban eredményes, hatékony szakmai munka folyik. Az általános iskolák pedagógiai programjai részletesen kitérnek a sajátos nevelési igényű tanulók integrált oktatásához kapcsolódó, valamint a hátrányos helyzetű tanulókkal kapcsolatos elveikre, feladataikra és azok gyakorlati kivitelezhetőségére.


A fenntartó önkormányzat az állami normatíván felül jelentős mértékben támogatja a közoktatási feladatellátást, ugyanakkor érzékelhető az önkormányzati hozzájárulás egyre növekvő tendenciája.


Sopron Megyei Jogú Város a program megfogalmazása során, az oktatás területén a annak érdekében, hogy biztosítsa a településen a szegregációmentes, valamint az egyenlő bánásmód elvének teljes körű érvényesülését a kitűzött céljai közt szerepelteti az oktatási szolgáltatásokhoz való hozzáférés egyenlőségének biztosítását, esélyt teremtő intézkedések foganatosítását a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének előmozdítása érdekében. Az esélyt teremtő intézkedések között az intézmények beiskolázási körzethatárának áttekintése, az óvodáztatás feltételeinek biztosítása valamennyi halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére, jóléti intézkedések a HHH-s tanulókat illetően az ingyenes étkeztetés és a tankönyvellátás érdekében szerepelnek.

BTÉ.