CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2008. március 17., hétfő 12:40


Főhajtás a kitelepített németek megpróbáltatásai előtt

Főhajtás a kitelepített németek megpróbáltatásai előtt

Sopron 1946 április-májusában történetének egyik legtragikusabb időszakát élte át. Ezekben a hetekben a kollektív bűnösség elve alapján több ezer német nemzetiségű vagy anyanyelvű polgárát telepítettek ki és kobozták el vagyonát. Családok, rokonok, barátok szakadtak el egymástól, a találkozás a vasfüggöny mögé zárt városban sokáig szinte lehetetlen volt. Magyarország kitaszította őket és nem volt könnyű a beilleszkedésük a háborúban sokat szenvedett Németországban sem.

Nem volt könnyebb az itthon, Magyarországon maradt németeknek sem. Németségüket csak félve az otthon falai között merték megélni, német szót az utcán alig lehetett hallani.


Soproniak az 57. számú kitelepítési vaggon előtt, 1946. április vége
Az eredeti Zeberer Alfréd tulajdona.
A felirat a vagonon: "Für unser Müh und Plag kamen wir am Pettelstab."
Magyarul: "Fáradozásaink és vessződségeink ellenére is koldusbotra jutottunk. "

A Sopron és Környéke Német Kulturklub úgy érzi eljött az ideje, hogy a soproni németség több mint 60 évvel ezelőtti megpróbáltatásainak emléket állítson. A kezdeményezés mögött tudhatjuk a Soproni Német Önkormányzatot, Sopron városvezetését, a Rotary Klub helyi szervezetét, és az evangélikus egyházat is. Terveink szerint az emlékmű a Templom utcában, az evangélikus templom mellett kerül felállításra 2009. áprilisában.

A Képzőművészeti Lektorátus a helyszínt alkalmasnak találta és a kivitelezés művészeti oldalának felügyeletét elvállalta. A cél egy olyan figurális emlékmű felállítása, amely kifejezi a kitelepített németség megpróbáltatásait, és az itthon maradottak fájdalmát, sok esetben több évtizedes megaláztatását.

Akik támogatni szeretnék az emlékműállítást, adományaikkal és adójuk 1%-val megtehetik azt. Azt erre a célra nyitott számla száma: 10404058-00022751-00000005

Amennyiben adójuk 1%-át ajánlják fel erre a célra: Kedvezményezett neve: Sopron és Környéke Német Kulturklub. Adószám: 18532810-1-08
K.A.