CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2008. március 17., hétfő 17:46


„Előbb vasfüggöny, majd határőrbódé, most meg behajtani tilos tábla?”

Firtl Mátyás határozottabb és konkrétabb fellépést vár a külügyi szinten a határ átjárhatósága kérdésében.

„Előbb vasfüggöny, majd határőrbódé, most meg behajtani tilos tábla?”

Firtl Mátyás határozottabb és konkrétabb fellépést vár külügyi szinten a határ átjárhatósága kérdésében. A fertőrákosi és szentmargitbányai lakosok több mint 650 aláírással ellátott közös petícióját is átadta a külügyminisztert képviselő államtitkárnak.

A magyar-osztrák határon az osztrák oldalon kihelyezett behajtani tilos táblák okán kialakult tarthatatlan, és nem csak a magyar, de minden uniós állampolgár szabad mozgáshoz való jogát sértő helyzet elfogadhatatlanságára hívta fel a figyelmet újból Firtl Mátyás Sopron és környéke országgyűlési képviselője a külügyminiszterhez intézett parlamenti interpellációjában. Kiemelte: A térségben lakók, a Fertőrákosi- és a Győr-Moson-Sopron Megyei Német önkormányzatok, a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigány Önkormányzat egyaránt sürgeti a megoldást, továbbá a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés egyhangúlag értett egyet abban, hogy a külügyminisztériumnak kötelessége fellépni annak érdekében, hogy a határon átvezető utakon a gépjárműforgalmat ne akadályozza az osztrák fél.

- Az eddiginél sokkal határozottabb és konkrétabb lépésekre van szükség az Osztrák Külügyminisztérium felé, hogy a személyek szabad mozgáshoz való joga ténylegesen és a gyakorlatban is érvényesüljön az érintett határszakaszon – hangsúlyozta Firtl Mátyás.

- A térségben élőkkel együtt azt meg végképp elfogadhatatlannak és érthetetlennek tartom, hogy éppen a páneurópai piknik, azaz az 1989-es határáttörés helyszínén, ott, ahol jelképesen az első repedést mi magyarok vágtuk a berlini falban, azzal, hogy megnyitottuk a keletnémetek előtt a határt, a valamikori vasfüggöny helyén ma behajtani tilos tábla akadályozza a gépkocsival való határátkelést, egy egyébként jó minőségű úton – fogalmazott a képviselő, aki az 1989-es páneurópai piknik és határáttörés helyszínén élő fertőrákosi és szentmargitbányai lakosok több mint 650 aláírással ellátott közös petícióját is átadta a külügyminisztert képviselő államtitkárnak.
(cyberpress)