CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2008. március 17., hétfő 19:20


Tengerészemlékek képeslapokon : Ismét Sopronban, immár a jubileumi tárlat

Tengerészemlékek képeslapokon - Ismét Sopronban, immár a jubileumi tárlat


,,Nem csak édesapja emlékének adózik ezzel a ,,hagyományőrző matróz" hanem egyben a monarchia egykori haditengerészei, – tisztjei és matrózai –a Mindenkori Dunai Flottilla tagjai, valamint a világtengereken hajózott egykori magyar kereskedelmi flotta tisztjei és matrózai emléke előtt is."

A Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága Soproni Múzeuma és a Magyar Tengerészek Egyesülete közös szervezésében nyílt meg a Lábasházban a Maurer Péter, hagyományőrző matróz gyűjteményéből a Tengerész emlékek képeslapon című dokumentumkiállítás, amely a Viribus Unitis hadihajó kormányosának fotóhagyatékát is bemutatja.


A 10. alkalommal bemutatott, jubileumi tárlatra fúvószene invitálta az érdeklődőket. A megnyitón köszöntőt Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke mondott, a tárlatot Hadnagy Gábor tengerészkapitány nyitotta meg. A Sopronhoz kötődő tengerészhagyományokról Csepregi Oszkár, nyug. alezreds tartott előadást. A megnyitón közreműködtek Kövesi György és Varga Kornél versmondók.

Firtl Mátyás köszöntője

Egy, a hadihajókról szóló ismeretterjesztő könyv írja: ,,az Osztrák-Magyar Monarchia klasszikus értelemben vett szárazföldi lakói számára a haditengerészet ismeretlen hatalom volt.”

Ennek az ,,ismeretlen hatalomnak” a különleges világa, egy külön univerzum elevenedik meg itt ma a Lábasházban. A 300 darabból álló eredeti képeslapokból és korabeli fényképekből álló gyűjtemény közkinccsé tételéért, a valamikori tengerész fiát illeti a köszönet.


Nem csak édesapja emlékének adózik ezzel a ,,hagyományőrző matróz" hanem egyben a monarchia egykori haditengerészei, – tisztjei és matrózai – , a Mindenkori Dunai Flottilla tagjai, valamint a világtengereken hajózott egykori magyar kereskedelmi flotta tisztjei és matrózai emléke előtt is.

Maurer Péter tengerész-öröksége egy nagyon is kemény, gyakran kegyetlen, de mindenképpen tartást és bátorságot követelő világot mutat be. A gyűjtemény egy része a haditengerészek, a tengerészek világának, a háborús körülmények között is megnyilvánuló és természetes emberi oldalát mutatja be, a tengerészek mindennapjainak páratlan értékű dokumentumfotóin.

Az eredeti fotók mellett pedig, korabeli képeslapok, valamint tárgyi emlékek teszik egyedivé és élményszerűvé a gyűjteményt, amely lehetőséget ad a már-már feledés homályába vesző, az I. világháború különös fegyvernemének – a csatahajók, cirkálók, hadihajók – megismerésének, a tudományos érdeklődés felkeltésének.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az egy életen át tisztelettel és féltve őrzött gyűjtemény – fél év híján, csaknem 5 évvel ezelőtt – éppen Sopronból indult útjára. A mai tárlat a tizedik, jubileumi alkalom.

,,Szárazföldi lakóként” itt vagyunk közösen Sopronban, de egy olyan világban, amelynek távlatából üzen az ember, a valamikori Maurer Péter. Az a Maurer Péter, aki 1914 és 1918 között volt a Monarchia haditengerésze, és, aki, annyi tengeri út és tisztességes szolgálat után itt Sopronban talált végső nyughelyet.

A Soproni Múzeumot is fenntartó, Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának alelnökeként ezért is tartom fontosnak, hogy a jubileumi tárlat újból Sopronban kerül sor.

Üzen az ember, és üzen egy különleges világ, és egy történelmi időszak: Az elődök tiszteletét, a helytállást, az egymásrautaltságot, a múlt és a hagyomány ismereténekszükségességét, a tisztességgel teljesített szolgálatot, a hagyományok megbecsülését és továbbadását üzeni.

A kilenc sikeres tárlat után kívánom, hogy ez a tizedik is betöltse küldetését azt, amelyet a képeket közkinccsé tevő Maurer Péter immár 5 éve fáradhatatlanul végez.

És köszönöm figyelmet Önöknek, azt hogy eljöttek, és azt is, hogy továbbviszik a kiállítás jóhírét.

A tárlat március 30-ig tekinthető meg a múzeum nyitvatartási ideje alatt.



(cyberpress)