CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2008. március 21., péntek 09:07


Átadták az AMI felújított épületét

Átadták az AMI felújított épületét

Alkalmazott Művészeti Intézet (AMI) felújított épületének átadási ünnepségét tartotta a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kara és a Magyar Formatervezési Tanács.

- A város egyik legszebb épületévé vált a kívül belül megújult Deák téri épület. A beruházás-sorozat lezárultával egy új, egy jobb, egy más élet megkezdésének a fejezete kezdődik – mondta dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora az avatóünnepségen, amelynek alkalmával köszönetet mondott a tervezőknek, beruházóknak, kivitelezőknek, az önkormányzatnak, és minden, a felújítási munkálatokban részt vett munkatársának. A belső architektúra egy minőségi oktatási-művészeti tartalommal párosulva az eddigieknél is színvonalasabb művészeti munkához, alkotótevékenységhez biztosítja az alkalmas környezetet – fejtette ki az egyetem rektora, aki az épületnek az AMI-hoz köthető történetét is felidézte az 1992. évtől, amikor az egyetem tulajdonába került az épület, a képzés az 1994-es elindításán keresztül, az épület 1996. évben bekövetkezett ,,birtokba vételéig”, majd a félmilliárd forintot meghaladó beruházással megvalósult épületfelújítás időszakát.

- A jövő adott. Az AMI-ban folyó, és immár külföldön is elismert művészeti képzés nem egyszerűen a tárgyak oktatása, hanem a társművészetek által is elismerést kiváltó összetett munka, amely a kiváló tanári kar, és a még kiválóbb hallgatók közös teljesítménye – hangsúlyozta Kopek Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora.

Az AMI épületében közel 40 tanterem, műterem, tanári szoba áll a 140 – építész, formatervező, grafikus – hallgató és tanáraik rendelkezésére.

A szalagátvágást követően nyitották meg az AMI Design centrumában a Formatúra kiállítást, amely a 2003-2007-es időszak, Magyar Formatervezési Díjat nyert művészek tárlata, amelyen, legalább tíz volt egykori soproni hallgató munkája is megtalálható.

A rendezvényen jelen volt Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke, aki az avatóünnepséget megelőzően a helyi Kereskedelmi és Iparkamara székházában tartott tanácskozáson vett részt.

A Versenyképesség - design és gazdaság címmel rendzett konferencián a város nevében Abdai Géza alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket. A konferencia témái között szerepelt a közelmúltban megalakult Hamisítás Elleni Nemzeti testület feladata, továbbá a design megkülönböztető szerepe és jelentősége a gazdaságban.

Képriport az eseményekről













BTÉ

Fotó: Pluzsik Tamás