CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2008. március 28., péntek 20:36


Egyeztetést tartottak a bécsi Magyar Nagykövetségen a magyar-osztrák határ tényleges megnyitásáról

Egyeztetést tartottak a bécsi Magyar Nagykövetségen a magyar-osztrák határ tényleges megnyitásáról

A Győr-Moson-Sopron Megyei közgyűlés jószolgálati delegációja és a határmenti települések polgármesterei csütörtökön Bécsben a magyar nagykövetségen a schengeni csatlakozás után kialakult határhelyzetről tárgyaltak. Első lépésben három határátkelő megnyitását szeretnék véghezvinni,a továbbiakban egy szélesebb körű egyeztetés összehívására kérték fel a nagykövetséget – Burgenland Tartomány, és mindkét oldal érintett településeinek polgármesterei részvételével .

Magyarország schengeni csatlakozásában érintett, a közúti közlekedés szempontjából korlátozottan igénybe vehető határátkelőhelyek helyzetének áttekintésének céljából tartott politikai egyeztetést az a jószolgálati küldöttség, amely Firtl Mátyás vezetésével tárgyalt a Magyar Köztársaság bécsi nagykövetségén március 27-én.


Firtl Mátyás sajtótájékoztatón számolt be a bécsi tárgyalás eredményeiről

Firtl Mátyás a tárgyalást követően Sopronban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a nagykövet tájékozódott az érintett települések problémáiról, akinek külön is felhívták a figyelmét a páneurópai piknik történelminek méltán nevezhető helyszínén tapasztalt tarthatatlan és elfogadhatatlan helyzetre.

Az egyeztetésen arról is szó esett, hogy valamikor csak a Győr-Moson-Sopron Megyei határszakaszon 170 út vezetett át, amelyek száma idővel 46-ra csökkent.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy első lépésben legalább három határátkelő megnyitását szeretnék elérni: Fertőrákos-Szentmargitbánya (St. Margarethen), Zsira-Locsmánd, és Jánossomorja-Andau között..

A mai tárgyalás eredményeként, Firtl Mátyás felkérésére arról is megállapodtak, hogy a következőkben Burgenland Tartomány vezetőivel, az érintett szomszédos települések polgármestereivel tartsanak közös egyeztetést a bécsi nagykövetségen, amely a résztvevők szándéka szerint egy újabb lépést jelenthet a határok átjárhatósága megteremtése érdekében, amely az egész régió érdekét szolgálja.

A Regionális Fejlesztési Tanács képviselői is jelen voltak az egyeztetésen, akik arról tájékoztatták a tárgyalás résztvevőit, hogy a RFT megkezdte és végzi az érintet utak felmérését.

Ezzel kapcsolatban Firtl Mátyás örömét fejezte ki, hogy az általa elmondott több interpelláció (http://www.firtlmatyas.hu/esemeny/2008/firtl20080303.html és http://www.firtlmatyas.hu/esemeny/2008/firtl20080317interp.html) következményeként megkezdődött a határmenti utak, és átlépők állapotának felmérése, amelyet júniusra ígért a kormány, illetve a szaktárca. Sopron és környéke országgyűlési képviselője ugyanakkor arra is kitért, hogy osztrák hivatalos vélemény szerint is a schengeni csatlakozást követő időszak statisztikái azt mutatják, hogy a határok átjárhatóságával egyidőben nem nőtt meg az érintett településeken a bűnesetek száma, tehát indokolatlannak bizonyultak azok az osztrák félelmek, amelyekre hivatkozva igyekeznek megakadályozni a szabad átkelést a határon.

A politikai egyeztetéshez vezető háttér

A Dr. Horváth István nagykövet kezdeményezésére tartott megbeszélés létrejöttét több tényező is indokolta, amelyek között Firtl Mátyás országgyűlési képviselőnek, a megyei közgyűlés alelnökének a témában tett parlamenti felszólalásai, interpellációi, illetve a megyei közgyűlés március 7-i ülésén elfogadott közgyűlési nyilatkozata. Ebben a megyei képviselő-testület arról határozott, hogy egyrészt ,,kezdeményezi, hogy a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma vegye fel a kapcsolatot az Osztrák Külügyminisztériummal, a magyar-osztrák határon lévő valamennyi határátkelőhely tényleges - a gépjármű-forgalmat is lehetővé tevő - megnyitása, és a személyek szabad áramlásának európai uniós alapelve tényleges érvényesülése érdekében.”

Másrészt a nyilatkozat magában foglalja azt a határozatot is, amely ,, felhatalmazta a közgyűlés alelnökét, hogy kezdeményezze – az általa vezetett delegáció útján - a Burgenlandi Tartományi Gyűléssel egyeztető fórum(ok) létrehozását az magyar-osztrák határon lévő valamennyi határátkelőhely tényleges - a gépjármű-forgalmat is lehetővé tevő - megnyitása érdekében.”

A közgyűlési nyilatkozatban foglaltak, illetve a helyzet rendezését sürgető Fertőrákosi Német Önkormányzat, a Győr-Moson-Sopron Megyei Német-, valamint Cigány Önkormányzat határozatba foglalt kérése, továbbá a több mint 650 fertőrákosi és szentmargitbányai polgár petíciója által is alátámasztott, jogos probléma megoldása érdekében a Bécsbe látogató megyei delegáció vezetője Firtl Mátyás alelnök volt, akivel együtt Kóczán Zoltán, a megyei közgyűlés Külkapcsolati és Idegenforgalmi Bizottságának elnöke, Wild Róbert, a GYMS Megyei Német Önkormányzat elnöke, valamint Hordós István, a Külkapcsolati és Idegenforgalmi Bizottság tagja és Stipkovits Pál, megyei közgyűlési képviselő vett részt az egyeztetésen.



firtl.sopron.hu


Kapcsolódó cikkek: