CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2008. április 14., hétfő 14:04


Iskolapadban

Iskolapadban

Egyszerre ültek az iskolapadba tulajdonosok, vezetõk és munkavállalók.
A munkavállalók az Európai Unió HEFOP 3./41.programjának köszönhetõen informatikát tanulhattak, illetve részt vehettek különbözõ, számukra eddig nem elérhetõnek tûnõ és újszerû tréningeken.
A Duplozó Kft-nél a megváltozott munkaképességû dolgozóknak az volt újszerû, hogy játszva is lehet tanulni,(a készségfejlesztõ tréningeken: batikoltak,a konfliktuskezelõ tréningen drámajátékot játszottak). A vezetés számára pedig az volt érdekes tapasztalat,hogy milyen nehéz olyan oktatógárdát találni, aki figyelembe veszi a megváltozott munkaképességû dolgozók speciális igényeit.



Ez a speciális igény, bár nehézséget jelentett sok örömöt is szerzett, hisz egyes oktatásifolyamatok nagyobb óraszámba kerültek megtartásra, de a munkavállalók sikerélménye kárpótolta a szervezõket és az oktatókat a fáradozásukért.

Tanulság, hogy ezeket a programokat úgy kell összeállítani, hogy akárcsak egy egyszerû informatikai képzés esetén is legyenek benne frissítést jelentõ szünetek és mozgáselemek.

Az uniónak a munkavállalók és a szervezõk lelkesedésének, befektetett munkájának köszönhetõen a szociális foglalkoztató közelebb került küldetéséhez.
Ugyanis, amíg egy hagyományos foglalkoztatónak az a célja, hogy a dolgozóját minél hosszabb ideig megtartsa, addig egy szociális foglakoztató akkor tekinthetõ sikeresnek,ha a nála végzett munka és oktatás, olyan mentális és információs többlethez juttatja a dolgozóit, hogy elhelyezkedési esélyeik a munkaerõ piacon javuljanak.

Az a paradox helyzet áll elõ, hogy egy szociális foglalkoztató és a nála lebonyolított uniós program annál sikeresebb minél nagyobb a fluktuáció. Ez esetükben már mérhetõ hiszen rehabilitációs munkatársuk önálló tanácsadói irodát nyitott, betanított munkásból adminisztrátorrá lépett elõ, aki más szociális foglalkoztatónak is segítette munkáját és az üzemvezetõ az adminisztrációs területen is egyre több terhet vesz le az ügyvezetõ válláról.


A Duplozó Kft-nél lebonyolított uniós program jó példa arra, hogy uniós pályázati pénzekbõl hogyan tanulhat egyszerre munkáltató és munkavállaló és hogyan szolgálhatja ez mindkettõjük közös érdekeit.

(cyberpress)