CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2008. április 14., hétfő 14:04


Iskolapadban

Iskolapadban

Egyszerre ltek az iskolapadba tulajdonosok, vezetk s munkavllalk.
A munkavllalk az Eurpai Uni HEFOP 3./41.programjnak ksznheten informatikt tanulhattak, illetve rszt vehettek klnbz, szmukra eddig nem elrhetnek tn s jszer trningeken.
A Duploz Kft-nl a megvltozott munkakpessg dolgozknak az volt jszer, hogy jtszva is lehet tanulni,(a kszsgfejleszt trningeken: batikoltak,a konfliktuskezel trningen drmajtkot jtszottak). A vezets szmra pedig az volt rdekes tapasztalat,hogy milyen nehz olyan oktatgrdt tallni, aki figyelembe veszi a megvltozott munkakpessg dolgozk specilis ignyeit.Ez a specilis igny, br nehzsget jelentett sok rmt is szerzett, hisz egyes oktatsifolyamatok nagyobb raszmba kerltek megtartsra, de a munkavllalk sikerlmnye krptolta a szervezket s az oktatkat a fradozsukrt.

Tanulsg, hogy ezeket a programokat gy kell sszelltani, hogy akrcsak egy egyszer informatikai kpzs esetn is legyenek benne frisstst jelent sznetek s mozgselemek.

Az uninak a munkavllalk s a szervezk lelkesedsnek, befektetett munkjnak ksznheten a szocilis foglalkoztat kzelebb kerlt kldetshez.
Ugyanis, amg egy hagyomnyos foglalkoztatnak az a clja, hogy a dolgozjt minl hosszabb ideig megtartsa, addig egy szocilis foglakoztat akkor tekinthet sikeresnek,ha a nla vgzett munka s oktats, olyan mentlis s informcis tbblethez juttatja a dolgozit, hogy elhelyezkedsi eslyeik a munkaer piacon javuljanak.

Az a paradox helyzet ll el, hogy egy szocilis foglalkoztat s a nla lebonyoltott unis program annl sikeresebb minl nagyobb a fluktuci. Ez esetkben mr mrhet hiszen rehabilitcis munkatrsuk nll tancsadi irodt nyitott, betantott munksbl adminisztrtorr lpett el, aki ms szocilis foglalkoztatnak is segtette munkjt s az zemvezet az adminisztrcis terleten is egyre tbb terhet vesz le az gyvezet vllrl.


A Duploz Kft-nl lebonyoltott unis program j plda arra, hogy unis plyzati pnzekbl hogyan tanulhat egyszerre munkltat s munkavllal s hogyan szolglhatja ez mindkettjk kzs rdekeit.

(cyberpress)