CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2008. április 26., szombat 17:47


XI. Dalos-hegyi kórustalálkozó

XI. Dalos-hegyi kórustalálkozó

„Mert mindig, ha a Dalos-hegy kora reggelén tele bizakodással útnak indultunk, a tiszta kék égre odamosolyogtak az Alsólővér utcai cseresznyefák frissen bomlott rózsaszín viráglabdái!”

2008.04.25.

Több mint 700 diák, 18 kórus részvételével, Dr. Fodor Tamás polgármester fővédnöksége mellett délelőtt 10 órakor, a várisi Zenepavilonnál kezdetét vette a soproni tavasz egyik jelentős rendezvénye, a Dalos-hegyi Kórustalálkozó.


A 11 esztendővel ezelőtt feléledt régi hagyomány Kodály országában és a muzsika városában teljesen természetes ma már.
Sopronban 135 esztendeje rendezték meg az első ilyen találkozót.
Mindehhez a hátteret a 179 esztendeje megalapított, Kurtzweil Ferenc vezette Zeneegylet adta. Később, hosszú évek kényszerű hallgatása után Pécsváradi Ágnes tanárnőnek köszönhetően újraindult a mozgalom a kikelet és Szent György Nap ünneplése jegyében.


Most, tavaszelőn, amikor minden virág és lombos ág üde-frissen pompázik, amikor a madarak is nászdalt zengedeznek, itt vagyunk az 1935-ben épített zenepavilonnál, a soproni Lőverek egyik legszebb erdejében, hogy sok száz torokból felcsendülő ének eggyé váljon a természettel!
Az emberi lét és a természet valamint a művészet, a zene csodálatos összhangja, misztériuma ez.
Csak az érti és hallja meg, aki maga is fogékony erre. És hogy micsoda egység mindez, mutatja, hogy a zenetanár, az erdész és a környezetvédő egyaránt elkötelezettje e rendezvénynek, ők szervezik és ők éltetik.
Önök, Ti pedig dalban viszik, viszitek tovább a stafétát, hogy az erdő megteljék a mindenség zenéjével!
Kívánom, hogy csodálatos napsütés kísérje éneketeket, ha fölöttünk az égbolt nem is adja ezt mindig meg, a lelkeket melegítse a közös éneklés öröme, a tavasz és a természet köszöntése, ősi keleti kincsünk, a magyar népdal ereje!
Kívánom, hogy a muzsika szépségével kísérve csodálatos napot töltsetek el itt, a soproni Lőverekben!
Ahogy Kodály köszöntője mondja:
„Serkenj fel kegyes nép!”
Hadd mondjam én egyszerűbben:
„Dalra fel, ifjúság!”
- mondotta köszöntőjében Abdai Géza alpolgármester.

A megnyitót követően, énekszó mellett, a szervezők emlékfákat ültettek, majd fiatal erdészek, természetvédők vezetésével a sok-sok diák és tanár elindult a természetismereti tanösvény bejárására, ahol megismerkedhettek a Dalos-hegy élővilágával.



(pluzsik)