CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2008. április 27., vasárnap 19:51


Hatan hatnak – tehetséges diákok tárlata

Hatan hatnak – tehetséges diákok tárlata

A szorgalom, az alkotókedv és az önművelés eredménye a Líceum diákjainak alkotásain

Hatan hatnak címmel rendezték meg idén is a tehetséges berzsenyis diákok képzőművészeti kiállítását a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumban.

A líceum dísztermében még május 3-ig, naponta 10 és 15 óra között látogatható a tárlat, amelyen hat fiatal – Fodróczy Manuéla, Gilicze Gergő, Kiss Blanka, Németh Orsolya, Sallai Dorottya és Szabó László – mutatkozik be.

0423berzsenyi03.jpg



- A kiállítók fiatal koruk ellenére is magas színvonalon alkotnak, láttatnak, gyönyörködtetnek és elgondolkodásra késztetnek bennünket. Nem utolsósorban ez köszönhető saját szorgalmuknak, lankadatlan alkotó vágyuknak és a folyamatos önművelésnek.

0423berzsenyi04.jpg



Illetve köszönhető az őket segítő rajz- és művészeti ismereteket tanító tanáruknak, Soltráné Sebestyén Anna tanárnőnek, aki meleg szeretettel, hozzáértéssel, szakmai útmutatásokkal látta el őket, s akitől gazdag útravalót kaptak. Ha kellett szelíden figyelmeztette őket a javítandó hibákra, de dicsért is, és további alkotásokra buzdította tanítványait. És gondolom, hogy a hatból ötükre most már aggódó szeretettel figyel, hiszen az ő számukra véget értek a licista évek, s már itt kopogtat az érettségi a maga szellemi erőpróbájával, majd a továbbtanulás lehetőségével – mondta ifj. Sarkady Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem könyvtárának főigazgatója a megnyitón, aki maga is licista öregdiák.

0423berzsenyi08.jpg




A megnyitón közreműködött az Aspartam, – Arustei Andrea, Biczó Lilla, Dénes Petra, Lendvai Anna, Tóth Cseperke, Tölli Máté, Wild Anna – licistákból álló együttes.

0423berzsenyi01.jpg



Gilicze Gergő grafikáival szerepel a kiállításon. Sajátos egyéni mesevilág kitalálója ő, s remek grafíkai megoldásaiban a „megelevenedett középkorra" csodálkozhatunk rá.

Szabó László fotóival jelentkezett. Ő a különleges fény-árnyék játék megfigyelője. Kompozíciói és témaválasztásai is újszerűek. Portréi gondolattal teljesek.

Kiss BIanka grafikáit főként a portrék teszik ki. Ezeket finoman, aprólékosan dolgozza ki. Az arcképek technikai változatossággal készültek.

Németh Orsolyát fotói a gazdag természet érzékeny megfigyelőjének mutatják. Ugyanakkor a természetfelettiség rezdülései ott vibrálnak alkotásain.

Fodróczy Manuéla festményei és grafikái pasztell finomságú alkotások. A grafikák könnyed „lebegése" hozzáillő, sajátos vonása alkotójuknak.

Sallai Dorottya grafikái az erőteljes, bátor kézre vallanak. Több stílusban is próbálkozik, hogy sokoldalú egyéniségét adekvát módon bemutathassa.

0423berzsenyi09.jpg



- Ők hatan, ahogy a kiállításuk mottója is büszkén hirdeti: valóban HATNAK mindannyiunkra – fogalmazott ifj. Sarkady Sándor.

0423berzsenyi10.jpg

0423berzsenyi02.jpg



(sopron.hu)