CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2008. május 16., péntek 12:45


Hol pihenünk idén nyáron?

Hol pihenünk idén nyáron?

Egyre melegedő idő, folyamatosan elromló légkondicionáló, homlokon csurgó veríték. Miközben a főnök újabb és újabb adag munkát rak elénk, a gondolataink már a bikinis lányokon (izmos testű férfiakon), a családdal töltött pihenésen, és a nyáron járnak. S a fesztiválokon.

Végignézve az idei nagyobb fesztiválok listáját, három dolog állapítható meg azonnal. Először is, egyre több régiónak van olyan saját fesztiválja, amelyet országos szinten hirdet. Másodszor: egy ráérő ember az egész nyarát eltöltheti úgy, hogy fesztiválról fesztiválra jár, és csak mosni ugor haza. Harmadszor: összeadva a belépőjegyek árát és a fesztiválok belső árait (étel, ital), több hónapnyi fizetésünket/ösztöndíjunkat is elkölthetjük. Ha akarjuk.

A fesztiválszezont idén is városunk "fesztiválja", a VOLT nyitja. A fesztiválra látogató több tízezer ember talán már nem is emlékszik a régi áprilisi hétvégére, amikor a Sportcenturmban néhány együttes játszott a VOLT keretében… De nosztalgiázni majd ráérünk a VOLT ideje alatt, július 2-4. között. A fesztivál egyik legnagyobb fellépője a The Offspring nevű zenekar lesz - a hírekkel folyamatosan jelentkezünk.

Ha a soproni hétvége kevésnek bizonyulna, akkor utána rögtön leugorhatunk Zamárdiba, a Balaton Sound Fesztiválra. Július 10-14. között immáron második alkalommal várják a látogatókat a Szigetet és a VOLTot is megvalósító Sziget Produkció szervezői.

Július 16-20. között Dunaújváros az egyetemistáké és főiskolásoké lesz. Ekkor rendezi meg a Dunaújvárosi Főiskola az EFOTT-ot, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját. A turisztika dolgok az elmúlt években egyre inkább háttérbe kerültek, a találkozó fesztivál jellege pedig előtérbe. Legalábbis eddig. Idén ugyanis – amellett, hogy 9 helyszínen közel 300 fellépőt várnak a szervezők – az EFOTT a "Sport éve" is lesz, és a résztvevők a sportolási lehetőségek széles skálájából válogathatnak.

Ha pedig véget ért az EFOTT, és még mindig van energiánk, akkor irány ismét a Balaton. Július 24-27. között zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrumban ismét megrendezik a Balatone Fesztivált. Ennek két társfesztiválja a Hegyalja Fesztivál (Tokaj, július 9-13.) és a SZIN, a Szegedi Ifjúsági Napok. Utóbbi "Szabadság, szerelem, zene" mottóval augusztus 27-30. között lesz az újszegedi partfürdő területén.

De ne hagyjuk még el a Dunántúlt! Idén művészetek helyett a bűvészeteké lesz a főszerep, noha csak névben. Július 25. és augusztus 3. között Kapolcs ismét a Völgy lesz. Noha más néven - a Művészetek Völgye idén nem kapott állami támogatást, így a szervezők úgy döntöttek, hogy azonos helyszínen, de más néven rendeznek egy kicsit másfajta fesztivált - a Bűvészetek Völgyét.

Augusztusban a főszerep a Sziget Fesztiválé. Augusztus 13-18. között lesz a fesztivál. Hm, számoljunk csak! Igen, ez a korábbi hét nap helyett öt nap, viszont a szervezők az eddigieknél jóval erősebb programot ígérnek. S lesz egy nulladik nap is - augusztus 12-én koncertezik a Lauren Hills és Iron Maiden. Sőt, lesz egy mínusz egyedik nap is, augusztus 11-én, a magyar dal napja.

Ha pedig kellemesen légkondicionált szobában, munka mellett töltené a nyarat, akkor se csüggedjen! A fesztiválok hangulatát és kulturális sokszínűségét idén is gépközelbe hozzuk a Fesztiválgájd rovatban. Tartson velünk!

Bacsárdi László