CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2008. június 08., vasárnap 11:16


Mégis lehet vinni szendvicset Horvátországba

Mégis lehet vinni szendvicset Horvátországba

Horvátország néhány nappal az életbelépése után visszavonta azt az állategészségügyi rendelkezést, amelynek értelmében személyes használatra szánt élelmiszert sem lehetett bevinni a határokon, ezen kívül enyhítette a gyermekek szülők nélküli beutazásának feltételeit.

A budapesti horvát nagykövetség ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi vámszabályok továbbra is érvényben vannak. Ennek értelmében tilos nyers húst, tejterméket, tojást, házi kolbászt és sonkát, növényi eredetű élelmiszereket, zöldséget, gyümölcsöt és előre lefőzött húsételeket bevinni Horvátországba.

A nagykövetség közölte: a horvát kormány csütörtökön visszavonta azt az állategészségügyi rendelkezést, amelynek értelmében hús- és tejterméket még személyes használatra sem lehetett bevinni az országba. A június 1-jén bevezetett, az uniós jogharmonizációval indokolt szabályozást néhány nap után vonta vissza a horvát kormány, a turizmust érintő hátrányok miatt.

Téliszalámiból és hasonló tartós hústermékből, valamint kemény sajtból személyenként összesen egy kilogramm vihető át a határon. Más tartós élelmiszerből - például konzervekből, száraz tésztából, kenyérből -, továbbá italokból - például ásványvízből, üdítőből, sörből - csak személyenként 300 kuna (mintegy 10 ezer forint) értékben lehet vámmentesen bevinni, de kizárólag akkora mennyiséget, amennyi az ott tartózkodásra elegendő.

A tájékoztatás szerint 17 év felettiek vámmentesen vihetnek Horvátországba egy liter tömény szeszt, öt liter bort vagy likőrt, valamint egy karton cigarettát.

MTI