CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2008. június 09., hétfő 10:20


A változatos Sziget

A változatos Sziget

Idén immáron 16. alkalommal rendezik meg a Sziget fesztivált, amely mára a régió legjelentősebb kulturális fesztiválja lett. Idén az ötnapos fesztivált egy nulladik napi külföldi koncert, és egy mínusz egyedik napi ünnep teszi majd felejthetetlenné.

Néhány napja egy sajtótájékoztató keretében ismertették a Sziget idei főbb programjait. Gerendai Károly a sajtótájékoztató elején két gyakori kérdés megválaszolásával kezdte: kell-e a Sziget, illetve drága-e a Sziget? Elmondta, hogy a Sziget nemzetközi mércével mérve is az európai topfesztiválok között van, s szerte világban viszi jóhírét az országnak és a fővárosnak. Két éve nem kér, és nem kap állami támogatást, viszont 1,5 milliárd Ft hasznot termel az országnak, mindezeken túl jelentős turisztikai és egyéb gazdasági hozadéka is van. S nem utolsó sorban olyan kulturális értékeket, izgalmas programokat hoz el a hazai közönségnek, melyeket csak itt van alkalmuk élvezni. Jelentőség ide, kulturális misszió oda, vannak, kik ellehetetleníteni akarják a Szigetet, mondván kibírhatatlanul hangos, mások - jó magyar szokás szerint - folytonosan fanyalognak, hogy túl drága. Előbbieknek megnyugtatásul, túl azon, hogy két nappal rövidebb lesz idén a fesztivál, olyan új zajvédő-technológiákat vezetnek be idén a szervezők, melyek még hallkabbá teszik az - amúgy a kerületek környezeti zaja által elnyomott - kiszűrődő Sziget "zajt".

Gerendai elmondta, hogy elvégeztettek egy közvélemény kutatást, amelyből kiderült, hogy sokan drágának tartják a Szigetet. "A drágállókkal pedig számoljunk együtt: durva számítással egy teljesárú ottalvós bérlettel bíró látogatónak - miután naponta 200 program van a Szigeten - egy program 37 forint 50 fillérbe kerül. Ez nyilván túlzás, hisz nem lehetünk ott minden programon, de a felmérsekből kiderül, hogy egy napi látogató 9-10órát tölt kint a Szigeten, ezalat átlagban 5-6 programot tekint meg. Ez azt jelenti, hogy a Szigeten egy koncert cca 1400 forintba kerül, ami nemcsak a külföldi, de a magyar zenekarokat tekintve is igencsak olcsó."

Novák Péter a kulturpart.hu portál képviselőjeként az augusztus 11-i Magyar Dal Ünnepe leendő utóéletéről beszélt. Elmondta,hogy keresik napjaink magyar dalait, emiatt zenekarok jelentkezését várják. A zenekarok egy-egy dallal mutatkozhatnak be, ezeket egy szakmai zsűri értékeli és a közönség fog majd szavazni róluk.

Presser Gábor a Magyar Dal Napjának ötletét ismertette. "Volt egy álmom. Az, hogy legyen egy nap, minden évben, amikor sok-sok helyszínen (akár fesztiválokon) és a médiában magyar dalok, csak magyar dalok szólnak." Idén ennek előfutáraként rendezzük meg a Magyar Dal Ünnepét. Augusztus 11-én a Sziget mínusz egyedik napján egy hét órás koncerttel várunk mindenkit. A koncert 23.00-ig fog tartani, utána remélhetőleg egy nagy tábortűz mellett fogunk akusztikus gitárral kísérve énekelni. A koncertre a belépő 2500 Ft-ba kerül (az ottalvós hetijegy érvényes erre is), és olyan fellépők lesznek, mint Szörényi, Edda, Omega, Ákos, Fenyő Miklós, Bródy, Müller Péter Sziámi, Nagy Feró, Dés-Geszti, Tankcsapda és a Kispál és a borz. Az est ceremóniamesterei a tervek szerint Novák Péter, Hajós Róbert, Geszti Péter és Nagy Feró lesznek.

Kardos József, a Sziget programigazgatója elárulta, hogy az idei a 10. Sziget, amelyet az ő neve fémjelez. Idén is különleges programokkal készülnek, és egy kicsit idén is meg fog változni a Sziget térképe. A Jazz színpad és a Hammerworld színpad helyet cserél egymással, így ez utóbbi bekerül a Sziget vérkeringésébe. De mindent megtesznek azért, hogy a Domb környéke megmaradhasson egy csendes résznek, hiszen ettől más a Sziget mint a többi fesztivál – mert itt mindenféle művészet meg tud mutatkozni.

S hogy mi minden lesz idén? Lesznek nagyon jó koncertek, eljön többek közt a R.E.M, Alanis Morisette, Pendulum Live, de itt lesz újra az Apocalyptica és a Die Arzte is. A Sziget Fesztivál immár ötödik éve büszkélkedhet nagy utcaszínházi produkciókkal. Hagyománnyá vált az olyan gigantikus előadások bemutatása, ahol sem a tér, sem az idő nem szabhat korlátokat... Idén az olasz óriás a KITONB kápráztatja el a szigetlátogatókat. A társulat "Harangjáték, az időutazás" című előadása, a föld és az ég között játszódik. A nagy utcaszínházi előadás a látvány művészeti igazgató Angelo Bonello munkájának az eredményeként jött létre. Ebben az újszerű darabban három különböző állványon 80 méteres magasságban a látványos mozgó szerkezetek, a hidraulikus darukkal mozgatott gigantikus repülő díszletek és a táncos akrobaták koreografált mozgása egy 3 dimenziós előadást eredményez, amely 360 fokos szögben körbeveszi a nézőt.

Bacsárdi László