CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2008. jĂşnius 11., szerda 16:20


EFOTT 2008 - Csak szabadon

EFOTT 2008 - Csak szabadon

Az idei év az olimpia jegyében zajlik az EFOTT-on is, a szervezők a látogatóknak különböző bajnokságokon túl előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek, ahol - a sport témaköréből - fontos kérdéseket feszegetnek majd a neves előadók és olimpikonok.

Már alig negyven napot kell várnunk az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának kapunyitására. A több mint három évtizedes múltra visszatekintő legnépszerűbb diákrendezvény idei házigazdája a Dunaújváros melletti Szalki-sziget lesz. Az EFOTT állandó jellemvonása, hogy mindig más helyszínen kerül megrendezésre, az évek során a rendezvény bejárta az országot. Akik július 16. és 20. között ellátogatnak a fesztiválra, 4 nap alatt 9 helyszínen 300 fellépőt nézhetnek meg, 50 különböző sportprogramon vehetnek részt - mindezt 9 ezer forintért.

Az EFOTT története 1976-ra nyúlik vissza, ekkor volt az első találkozó, a Pécs melletti Abaligeten. Huszonöt főiskola, illetve egyetem háromszázötven hallgatója találkozott akkor. A szervezést természetesen a KISZ végezte, és finanszírozta. Azóta évről évre alakult és bővült ez a fesztivál. Míg az 1976-os találkozón még csak háromszázötvenen voltak, addig az 1981-es EFOTT-on már ezerötszáz résztvevő volt jelen, 1987-ben pedig már négyezer. 2004-ben közel 30 000, 2007-ben Debrecenben pedig 58 000 fiatal látogatott el a fesztiválra.

A kilenc színpadon a magyar zenei paletta minden jelentősebb képviselője megmutatkozik majd. A Pepsi nagyszínpad ad otthont többek között a népszerű Bikini, a Republic, a Kispál és a borz és a Kowalsky meg a Vega formációk koncertjének. A Café színpad idén is az elektronikus zene kedvelőinek mekkája lesz, a délutáni programok során pedig a Dumaszínház legkedveltebb stand up comedy-s humoristái szórakoztatják majd a nagyérdeműt. Szokásos helyszín a rock színpad és a HÖOK sátor, ahol esténként Dévényi Tibi bácsi áll majd a lemezjátszók mögé. A cseh sörfaluban a sör mellett sramlizenével várják majd a vendégeket.

Az idei év az Olimpia jegyében zajlik az EFOTT-on is, a szervezők a látogatóknak különböző bajnokságokon túl előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek, ahol – a sport témaköréből – fontos kérdéseket feszegetnek majd a neves előadók és olimpikonok. Várható több Guiness-rekord kísérlet is, mint például a dunaújvárosi Rádió 24 műsorvezetőjének próbálkozása, hogy 102,9 órán keresztül vezesse a műsort.

A Szalki-szigetet több milliós beruházásból felújították, a semmiből egy fesztiválhelyszín került Dunaújváros mellé. Bár most még minden egyetemen javában zajlik a vizsgaidőszak, sokak fejében már ott zakatol a gondolat, hogy másfél hónap múlva a már a sátrat állítja az EFOTT-on, majd sorban áll az első sörért, és magával ragadja a fesztivál feelingje.

Bacsárdi Valéria