CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2008. jĂşnius 17., kedd 08:13


Repülő diplomamunka

Repülő diplomamunka

Az ESA ismét parabolarepülési kampányt hirdet. Európai egyetemisták - köztük akár magyarok - csoportjai pályázhatnak a súlytalanságban elvégzendő kísérleteikkel.

Az Európai Űrügynökség (ESA) oktatási irodája ismét pályázatot hirdet egyetemi hallgatók számára, hogy egy speciálisan erre a célra átalakított Airbus A300-as repülőgép fedélzetére kísérleteket javasoljanak. A gép olyan módon repül, hogy három alkalommal egyenként 30 parabolaívet ír le, amelyek alkalmával 20-20 másodpercig súlytalanság lép fel a belsejében.

A Fly Your Thesis! (kb. repítsd a diplomamunkád) fantázianevű akcióba mesterképzésben és doktori (PhD) képzésben részt vevő hallgatók csapatai is jelentkezhetnek, az ESA 17 tagállamából és az együttműködő államokból, köztük Magyarországról is! A pályázó csapatoknak augusztus 31-éig kell regisztrálniuk a program honlapján (ld. cikkünk alján), ahol a kutatási terv vázlatát is be kell küldeni. A bírálók a 20 legjobb csapatot választják ki, akiknek azután részletesen ki kell dolgozniuk a kísérletüket. A következő szűrőn 3-4 csapat jut majd át, akik Bordeaux-ban 2009 őszén részt vehetnek és kísérletezhetnek a parabolarepüléseken.

Az ESA előző diák-parabolarepülési kampányában szép sikert ért el a magyar Űrsör csapat, még ha végül - műszaki okokból - az eredetileg tervezett kísérletüket nem is tudták elvégezni a repülőgép fedélzetén.

Űrvilág