CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2008. június 23., hétfő 15:06


Mi vagyunk, és mi leszünk a VOLT!

Mi vagyunk, és mi leszünk a VOLT!

Múlt héten sajtótájékoztató keretében mutatták be a szervezők az idei VOLT fesztivál programját. Július 2-5-ig ismét jelen idő lesz a VOLT.

Idén 16. alkalommal nyitja meg kapuit a VOLT fesztivál, mely az 1993-as kezdetek óta a legkedveltebb vidéki fesztivállá nőtte ki magát. A kutatások szerint, a Sziget után magasan a második legismertebb fesztivál. Nem beszélve arról, hogy Sopron egyik fontos és népszerű szimbólumává is vált az évek során. Dr. Fodor Tamás, a város polgármestere így ír a VOLT programfüzetének beköszöntőjében: "Az ország más régióiban, de már külföldön is egyre többen és többen emlegetik irigykedve ezt a jelentőssé nőtt eseményt, amelyre mi magunk is nagyon büszkék vagyunk."

Nemzetközi sztárok


Már megszokott, hogy a VOLT-ra látogatókat fajsúlyos nemzetközi sztárdömping fogadja. A kaliforniai punk legsikeresebb zenekara, az OFFSPRING például július 5-én ad koncertet a soproni fesztivál nagyszínpadán, s ad élőben is ízelítőt a csapat június végén megjelenő lemezanyagából. Sokáig kérdéses volt, hogy a tavalyi világsiker után 2008-ban ismét színpadra lép-e MANU CHAO és csapata. Ma már biztos, hogy július 4-én, pénteken este egy igazán energikus produkcióra számíthatnak a VOLT Fesztivál vendégei. Sokak örömére minden idők legsikeresebb latin hip-hop csapata, a kaliforniai CYPRESS HILL is eljön a Hűség Városába. Szomorú hír, hogy GORAN BREGOVIC sérülése miatt le kellett mondja júliusi koncertjeit. A balkáni virtus azonban nem marad el: jön a SHANTEL & BUCOVINA CLUB ORKESTAR, amely ma a legjelentősebb európai fesztiválok keresett "árucikke". És még mindig világzene: Manu Chao állandó zenésztársa, ROY PACI személye egyértelmű garancia egy igazán lendületes és vidám koncertre. Régóta vár a hazai közönség a DREADZONE dub-reggae-breakbeat-house elemekből építkező, mindent elsöprő élő produkciójára. Már nem kell sokat várni rájuk, hiszen ők is fellépnek a VOLT nyitónapján!
Brit színekben érkezik Sopronba a punk rock nagy generációjának egyik legfontosabb bandája, az EXPLOITED és ugyanezen színpad nemzetközi palettáját gazdagítja majd a svéd CLAWFINGER csapata is, a hazai rockerek színe-java mellett.
A lágyabb dallamok és a VOLT-ra jellemző fesztiválhangulat rajongói számára jó hír, hogy az idei VOLT-on új programmal mutatkozik be a legfinomabb francia csapat, a NOUVELLE VAGUE, és visszatér a garage-műfaj igazán bulis német mestere, FRANK POPP és zenekara is.
Az osztrák zenészpáros, RICHARD DORFMEISTER és RUPERT HUBER választása is a VOLT-ra esett: mindössze néhány európai fesztiválfellépés mellett itt mutatják be a TOSCA élő változatát, melyet Dorfmeister DJ-szettje követ. Valódi csemege a műfaj kedvelői számára a RODNEY HUNTER & LIVE BAND koncertje, melynek keretében a nemrég megjelent új albumot mutatják be az osztrák zenészek.
A nyolcvanas évek hangzásával kokettáló electro-trash műfaj, és persze napjaink tánczenéjének egyik legizgalmasabb és legdivatosabb figurája, a kanadai szupersztár, TIGA is bemutatkozik a soproni közönségnek.
A drum and bass híveit minden éjszaka több nagyágyú örvendezteti majd meg. Roni Size pár éve már emlékezetes szettet celebrált a VOLT-osoknak, idén azonban egy igazi élő, nagyzenekaros produkcióval érkezik a RONI SIZE REPRAZENT, ahogy HIGH CONTRAST, valamint MARKY és STAMINA MC produkciói révén ugyancsak zúzós estékre számíthatunk. Igazán eklektikus műfajkavalkád jellemzi LAYO & BUSHWACKA! munkásságát, teltházas táncparkettre számíthatunk a páros soproni fellépése idején is. SENOR COCONUT és zenekara a VOLT-os koncert idejére sztárvendégként meghívta maguk mellé LOUIE AUSTEN-t, akivel nemrég közös kislemezt jelentettek meg, és akit tavaly a jelek szerint sikeresen tapsolt vissza a soproni közönség. Azok pedig, akik szeretik a profi zenebohócokat, mindenképp keressék SIRQUS ALFON feldolgozásokat bemutató performance-át.

Exkluzív hazai


Természetesen azok sem fognak csalódni, akik hazai produkciókra kíváncsiak: ők közel 200 Dj és zenekar közül válogathatnak. A legjelentősebb "fesztiválkedvencek" mellett két kuriozummal is kedveskedik vendégeinek a VOLT.
Tizennyolc éve nem láthattuk színpadon, idén azonban két koncerttel is megörvendezteti rajongóit az Ultra Rock Hírügynökség, azaz az URH. Július 5-én a VOLT fesztivál, augusztusban a Sziget Nagyszínpadán hallhatjuk újra az 1980-ban alakult, mindössze fél évig létezett zenekart, mely azonban alapjaiban határozta meg a nyolcvanas években kibontakozó magyar underground szcéna irányvonalát. "Az URH zenéjénél semmi jobbat nem hallottam közép-európai kirándulásom alkalmával"- írta a New Musical Express tudósítója, Chris Bohn 1981. január 17-én. "Vad, felajzó zenét csinálnak, aminek hajtóereje a csodálatos, dühös gitárfutamok által csak alig-alig kordában tartott ritmus. … Életerős zenéjük ugyanúgy hazavágja a hivatalosan támogatott együttesek esetlen rockját, ahogy a punk teremtett tiszta levegőt nálunk pár évvel ezelőtt." A VOLT-on és a Szigeten tehát újra hallhatjuk az emblematikusnak számító dalokat, az Ismeretlen katonát, a Pokoli aranykort, vagy a Van-e élet a Földön című klasszikusokat és persze a többieket.
Az idei VOLT fesztiválon - az URH mellett - egy másik underground alapzenekart is hallhatunk. A "magyarországi dark wave első számú együttese" írja róla a Magyarock története 2. című hiánypótló mű. A zenekar pedig nem más, mint a 1986-ban alakult F.O. System. A csapat 1991-ben adta búcsúkoncertjét, 2006. február 4-én a Pecsában elevenítette fel a régi számokat, majd ugyanebben az évben - a Cult előtt - a VOLT fesztiválon lépett fel, ahol idén, július 2-án ismét exkluzív koncertet ad a zenekar.

Új helyszínek és újabb fejlesztések


Újabb programhelyszínekkel bővül a VOLT kínálata, míg egyes korábbi színpadok más helyre kerülnek, átalakulnak.
Az MR2 Petőfi Rádió és a Coke közös helyszíne rendkívül változatos programot kínál négy napon át. 11 órakor minden nap reggeli torna nyitja a színpadot, majd Dj-k és zenekarok váltják egymást. Szakmabeliek és a szervezők szerint ez a helyszín nyújtja a legfrissebb kínálatot a VOLT-on. A hazai csapatok közül itt találkozhatunk a Petőfi Rádiónak is köszönhetően országosan befutott "új" csapatok zömével. Fellép a Brains, a Copy Con, a Kaukázus, a Barabás Lőrinc Eklektric, a Vad Fruttik és Péterfy Bori zenekarával. Szintén itt mutatja be új zenekarát az Anima Sound System énekeseként ismertté vált Németh Juci.
A nemzetközi kínálatból a francia szupersztár, a Nouvelle Vague a pénteki nap vendége lesz, míg a Samsung Arénában koncertező Frank Popp szombat éjszaka Dj-ként is bemutatkozik itt.
A VOLT egyik legnépszerűbb, közel 5000 fő befogadására alkalmas arénája új helyszínre költözik. Az MTV Headbengers Ball Aréna az idei évtől a Nagyszínpadtól távolabb várja a rajongókat, így a két helyszín hangereje nem zavarja egymást. Szükségesnek tűnt a helyváltoztatás, hiszen a legnépszerűbb hazai csapatok (Edda, F.O. System, Beatrice, Moby Dick, Belga, Ossian, Pokolgép, stb.) mellett két nemzetközi rock- és punklegenda is tiszteletét teszi ezen a helyen: a brit Expolited és a svéd-norvég Clawfinger.
Látványos átalakuláson megy át a "mindig teltházas" Samsung Mobile Arena is. A korábbinál nagyobb sátorban klubhangulat várja a vendégeket: hangulatos és kényelmes bútorokkal, esztétikus dekorációs elemekkel.
A VOLT egyik új szponzora, a T-Mobile nyugalmas "oázist" kínál a fesztivál vendégeinek. A T-Mobile Lounge területén naponta déltől hajnalig ambient és jazz Dj-k váltják egymást, míg a résztvevők kényelmes kanapékon, fotelekben pihenhetik ki a fesztivál fáradalmait.

Médiafesztivál a VOLT-on


A VOLT Fesztivál szervezői és a Magyar Televízió megállapodást kötött. Ennek értelmében a VOLT-ról, mint kiemelt jelentőségű kulturális eseményről az idei évben is három napon át esténként az m1-en közöl összefoglalókat a Kultúrház. A budapesti rádiócafé 98.6 és a soproni Corvinus Rádió (FM 104.6) most is "félországos rádióként" kapcsolódik össze. A július 2-án reggel induló adást négy napon át Sopron 100 és Budapest 80 km-es körzetében foghatják a VOLT-ra indulók, vagy az otthonmaradók. A két rádió közös látványstúdiója a VOLT fesztivál központjában épül fel. Idén először ugyancsak a helyszínről, a Poncichter negyedből közvetíti adását a soproni NAP Rádió, amely a helyszínen beszélgetésekkel és zenével várja a vendégeket. A VOLT kiemelt médiapartnereként naponta teljes oldalas melléklettel jelentkezik a megyei napilap, a Kisalföld.
Saját színpaddal lesz jelen a VOLT-on a Music Television, amely több napon át közöl összefoglalókat az eseményről, és ugyancsak a helyszínről tudósít Ausztria legnépszerűbb rádióadója, az FM4 is.
A VOLT Fesztiválra Magyarországról és külföldről kétszáznál is több újságíró, közöttük 16 televízió és több tucat rádió képviselője jelezte részvételi szándékát.