CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2008. június 23., hétfő 15:13


Felújított mûemlék könyvtár egyetemünkön

Felújított mûemlék könyvtár egyetemünkön

Prof. Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora átadta a Központi Könyvtár és Levéltár részét képezõ, felújított mûemlék könyvtárt június 17-én, kedden. Az átadás apropója az erdészeti felsõoktatás alapításának 200 éves évfordulója, amelyet idén ünnepel az Erdõmérnöki Kar.

A soproni mûemlék könyvtár ma mintegy 10 ezer kötetbõl áll. Ebbõl a felújított terem új polcaira, 3.200 kötet került (a gyûjtemény kétharmadát a könyvtár raktárában õrzik), az eredeti selmecbányai tizenkét osztályos csoportosítás szerinti elrendezésben. A könyveket a könyvtár munkatársai ennek megfelelõen, és az 1862-es selmeci leltárnapló alapján rekonstruálták és helyezték el.

Az állományt a miskolci és a soproni jogutód intézmények szakterületeik szerint osztották meg egymás között az 1949-es szétválás után.

A könyveket és folyóiratokat az intézmény alapításától (1735) kezdve gyûjtötték, hogy szakirodalmi hátteret teremtsenek az oktatáshoz, kutatáshoz.

Selmecbánya a 18-19. században Európa egyik legjelentõsebb tudományos központja és a bányászati-kohászati, geodéziai-kartográfiai, kémiai, geológiai és erdészeti oktatás bölcsõje volt. Könyvtárának - amely hazánk elsõ szakkönyvtára is - létrejöttét és fejlõdését olyan híres tudósok befolyásolták, mint Delius, Feistmantel, Jacquin, Scopoli és Wilckens. A gyûjtemény világhírû tudósok munkáit tartalmazza (Plinius, Galilei, Boyle, Ampere, Faraday, Gay-Lussac, Newton, Berzelius, Lavoisier, vagy Darwin).

A soproni mûemlék könyvtár õrzi a teljesség igényével gyûjtött, az egyetemen oktatott õsi szakterületek szakirodalmait, olyan jeles szakírók tollából, mint Hanns Carl von Carlowitz, Henri Louis Duhamel du Monceau és még sokan mások. Értékét nemcsak felbecsülhetetlen kultúrtörténeti és antik értéke, védetté nyilvánítása adja, de összetételénél fogva tudományos szempontból is egyedülálló.

Forrás: www.edupress.hu