CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2008. jĂşnius 25., szerda 17:30


Újra működőképesek Don Quijote szélmalmai

Újra működőképesek Don Quijote szélmalmai

Újra működőképesek "Don Quijote" szélmalmai, amelyekkel óriásoknak nézve szembeszállt a búsképű lovag. A Madridtól mintegy 200 kilométerre délre fennmaradt tíz középkori szélmalom azok közül való, amelyek állítólag megihlették Miguel Cervantest (1547-1616) regénye a szélmalomharcról szóló jelenetére. A szélmalmok közül három ismét működőképes - a kőből épült, fehérre festett szélmalmok rendbetétele 840 ezer euróba, azaz valamivel több mint 200 millió forintba került. A XVII. század elején, amikor Cervantes halhatatlan regénye íródott, nem kevesebb, mint 30 szélmalom működött a környéken. A napjainkig fennmaradt tíz szélmalmot 1979-ben műemlékké nyilvánították.

A helyreállított három szélmalom - az El Burleta, El Sardinero és az El Infante közül az utóbbi a legidősebb, 1500-ban építették.

Cervantes regényének megjelenése 500. évfordulója tiszteletére 2005-ban megszervezték a "Don Quijote-útvonalat", amely révén a turisták megismerhetik mindazokat a helyeket, ahol egykor "kalandozott" a búsképű lovag.

A 2,5 ezer kilométeres út során az érdeklődők eljuthatnak Dulcinea El Toboso városban lévő múzeumába, középkori várak és kastélyok tucatjait látogathatják végig, s ősi vendégfogadókban pihenhetik ki az út fáradalmait, ahol a jelenkor vándorainak Cervantes regényében szereplő étkeket szolgálják fel.

Forrás: MTI