CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2008. július 07., hétfő 13:39


Angliában tanulnának a középiskolások

Angliában tanulnának a középiskolások

Nem az emelt szintű érettségi kötelezővé tétele elől menekülnének hazánkból, hanem meglévő nyelvtudásukat gyakorolnák külföldön a középiskolás diákok, hogy megfelelő tapasztalattal kezdhessék meg felsőfokú tanulmányaikat vagy munkahelyi gyakorlatukat.

Jó hír, hogy a nyelvtudás hiánya a legtöbbeknél ennek már nem lehet akadálya, hiszen 57 százalékuk középszinten beszéli az angol nyelvet, németül a középiskolások több mint fele tanul, sokan a franciával is próbálkoznak – ezt mutatja a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) középiskolai kutatása.

A pár hónapos külföldi tanulás a középiskolások 57 százalékát vonzza, még a rövidtávú munka háromnegyedüket foglalkoztatja. Mindkét esetben a gazdasági vagy jogi és igazgatási pályára készülők a legaktívabbak, a nemzetvédelmi és katonai vonal felé kacsingató tanulók inkább itthon maradnának. A célállomás tekintetében három EU-s ország vezeti a népszerűségi listát: Angliában tanulna a diákok 43 százaléka, Németország 14 százalékkal a második helyen áll, Ausztriában pedig 8 százalékuk végezné tanulmányait vagy dolgozna.

Az Európai Unión belüli továbbtanulási lehetőségekről a középiskolások 25 százaléka nem rendelkezik információkkal, 64 százaléka már hallott, 11 százalékhoz eljutott a teljes körű tájékoztatás. Ha valaki nincsen tisztában az elérhető pályázatokkal, érdemes felkeresnie lány ismerőseit, illetve a jogi és a katonai irányultságú barátait, hiszen az eredmények alapján, átlagon felüli az informáltságuk a témában. A szükséges nyelvi kompetencia megszerzésére is megvan az esély, hiszen a kutatás adatai is mutatják, hogy angol, német, francia és a kicsit ritkábban választott olasz és spanyol nyelvekből is terveznek vizsgát a diákok.

FISZ Hírügynökség