CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2008. jĂşlius 12., szombat 16:52


Hűsölés a balatoni tengerparton

Hűsölés a balatoni tengerparton
Balaton Sound
2008. július 12.

A VOLT fesztivál napsütéses napjait a Balaton partján pihenjük ki ezen a hétvégén, méghozzá nem is akárhol, hanem a Balaton Sound fesztiválon. A helyszínről jelentkezünk.

Meglepődtem, amikor Vető Vikitől, a Balaton Sound sajtófőnökétől a hét közepén kaptam egy azonnali közlésre szánt sajtóközleményt, hogy elfogytak az elővételben kapható jegyek a hétvégi fesztiválra. Egyáltalán nem szokványos ez egy olyan fesztiválnál, amelyet még csak másodszor rendeznek meg. Így kíváncsian vártam, milyen is lesz a balatoni zene.

Sopronból a leggyorsabb út Zamárdiba tömegközlekedéssel Budapesten át vezet. Bár van egy Intercity vonat, amely a Balaton felé megy, de a közel öt órás út során nem érinti Zamárdit. Egyszerűbb Sopron - Budapest - Zamárdi távot bevonatozni. Különös egy országban élünk. A vonaton egyébként zsúfolt, mindenki utazik le a Balatonra. A többségnek azonban nem Zamárdi, hanem Siófok a célpontja. A szemben ülő idős hölgy megdicsér, hogy milyen szépen gépelek a laptopon.

A tavalyi Soundon nem voltam, így a második lesz számomra az első. Zamárdiban viszont már igen, és miközben leparkoltam az autóval [igen, közben lett egy kocsi] a füves területen kialakított parkolóba, óhatatlanul a két évvel ezelőtti EFOTT (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója) jutott az eszembe. Amely ugyanezen a szabadstrandon, ugyanebben az elrendezésben volt. Belépve a fesztivál területére csak erősödik ez az érzés. Bal oldalra vannak a színpadok, jobb oldalra pedig a kempingrész. Utóbbiba belépve szembetaláljuk magunkat a VOLT-on is üzemelő büfével - még a nevüket sem változtatják meg. Ez a kettős jelenlét egyébként többekre jellemző, a legtöbb büféskocsin még rajta van a VOLT-os pass is, a biztonsági emberek egy részén is ott virít még a múlt heti fekete karszalag. Hiába, ez a két hét nagyüzeme a Sziget dolgozói számára.

Az anyag alapú karszalag már elfogyott, így egy műanyag csuklópántot kapunk a fotósommal. Ez még nem lenne baj, de a karszalag belsejébe belenyomták fekete festékkel egy weboldal címét. A fekete festék pedig a balatoni víz (és a zuhany + kézmosás) hatására elkezd oldódni, és a csuklóm környékét feketévé változtatja.

De vissza a VOLT-os boltra. Pont ugyanott áll, ahol a két évvel ezelőtti büféskocsinak kellett (volna) állnia már az EFOTT első napjától. Ez az akkori sajtófőnök emlékezetes mondata miatt ragadt meg bennem: „Oh, ha csak ez a legnagyobb probléma, hogy nincs meg a kisbolt, akkor most elmegyünk együtt, megkeressük, és ha nincs meg, akkor felépítjük”. Itt a Soundon megvan a kisbolt. Kicsivel később megtaláljuk a két évvel ezelőtti sátorhelyünket is – még mindig jó helynek tűnik, mert most is tele van sátrakkal. Ezekben azonban nagyon kevesen vannak, a többség kinn hűsöl a parton, vagy a vízben. A strandnál nyitva van az északi kapu, így nem csak a fesztiválhoz tartozó strandon lehet pancsolni, hanem a szabadstrand teljes hosszán. "Nagyon király benn minden" - összegzi tapasztalatait egy, csütörtök óta itt lévő fesztiválozó.

A fesztiválterületen délután kettőkor nincs sok semmi. A sör ára tényleg 550 Ft (a dobozos söré, a csapolt korsó, amely 4 dl-es, csak 400 Ft-ba kerül.). Az esti bulikra készülnek a színpadok, addig itt csend lesz, a főszerep a Balatoné, és a tihanyi látképé. Az állítólag magas UV-sugárzás nem nagyon érdekli a lassan csokibarnára sülő fiatalokat - akinek nem jut hely az árnyékban, az a napos oldalon fekszik. Lehetne venni lángost, de Melcsi nem engedi, mert nemrég ebédeltünk. A Jim Beam is kiesik még, mert vezetnem kell még ma. Így marad a csendes nézelődés és a pihenés.

Az este két legnagyobb fellépője a Gentleman és a The B52's lesz. Szerintem.

Bacsárdi László
Fotó: Jambrich Melinda