CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2008. július 21., hétfő 01:27


Egymást gazdagítva

Egymást gazdagítva

A magyarországi német nemzetiség hagyományainak, nyelvének, kultúrájának megismerésére nyújt kitűnő lehetőséget a Sopron és Környéke Német Kultúrklub Egyesület által szervezett Német Kultúra Hete rendezvénysorozat, mely különleges színfoltja a soproni rendezvényeknek, immár 1996-óta.

Az éneklés közösséggé kovácsol, felemeli a lelket, ugyanakkor az értékeket is felmutatja, őrzi és továbbadja.
Ezért is küldetés az a tevékenység, amelyet megalakulása óta a sopron és Környéke Kultúrklub végez: hogy felkutatja, újjáéleszti, ápolja a hagyományokat, közkinccsé teszi mindazt a kultúrát, amely egyformán gazdagít minden sopronit, környékbelit.

És természetesen a muzsika, az énekszó lelket vidámító erejével tölti meg a Német Kultúra Hetének napjait, pillanatait, amelynek tanúi lehettünk a megnyitón, amelyen a Sopron nevében dr. Fodor Tamás polgármester köszöntötte a Fő téren egybegyűlteket.














Egyszerre csendült fel a dal többszáz torokból, hogy aztán a gazdag, színes és tartalmas program a nap során sokaknak újból felejthetetlen élményt adjon: az összetartozás, a közösség, a kultúra, a hagyományok sokszínűségének és gazdagságának élményét, amely összeköt, és, ami még fontosabb: amely megtart.

Magyarok, németek, horvátok mindig megértették egymást, együtt építették a várost, és együtt alakították annak kultúráját, a nehéz időszakok ellenére is - mondta Firtl Mátyás a Német Kultúra Hete ünnepének második napján.

A Sopron és Környéke Német Kultúrklub Egyesület által szervezett Német Kultúra Hete rendezvénysorozat sokkal több a térség német hagyományainak, értékeinek kulturális bemutatójánál, több, mint egy jó hangulatú baráti találkozó: az összetartozás, az egymást gazdagító integráló erő, az egymás érteiből való gezdagodás ünnepe, különleges és egyben értékes színfoltja a soproniságnak.

Az idei rendezvénysorozat második napján a találkozón résztvevő kórusok bemutatkozását követően, ugyan az eleredő eső a Fő térről a Nyugat-magyarországi Egyetem Erzsébet utcai aulájába helyeztette át a rendezvény helyszínét, de a jó hangulatot és a résztvevők számát sem befolyásolta ez. Nyugat-Magyarország több településéről érkeztek résztvevők, akik – mint elmondták – számon tartják és várják ezt az ünnepet.

A harmonikakoncertet követően Robert Payer és az Original Burgenland Kapelle (Németország) lépett fel a teltházas közönség előtt, akiknek ezúttal lehetőségük nyílt az adakozásra is, hiszen a helyi Német Kultúrklub az 1946-os kitelepítési emlékműre gyűjtött adományokat.



Az adományozók sorában Firtl Mátyás országgyűlési képviselő élenjárt, amikor ünnepi köszöntőjében nem csak felkérte erre a közönséget, de ő maga is fontosnak tartotta a nemes célt támogatni.


A helyi nevek hangzása beszédes – fejtette ki Firtl Mátyás köszöntőjében. Magyarok, németek, horvátok együtt építették a várost, és együtt alakították annak kultúráját, a nehéz időszakok ellenére is – mondta a megjelenteknek.



Külön kiemelte azt a munkát és áldozatvállalást, amellyel Sopron és Környéke Német Kultúrklub a hagyományápolást, a kultúrateremtést és –örökítést folytatja, ezzel az egész közösséget gazdagítva, ott, ahol különböző anyanyelvet beszélők – németek, horvátok, magyarok – mindig megértették egymást.